Boek
Nederlands
Titel
Duivels / F.M. Dostojevski ; vert., toegelicht en van een nawoord voorzien door Hans Boland
Ook verschenen als
Demonen ; Boze geesten
Auteur
Fjodor M. Dostojevski
Vertaler
Hans Boland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Besy
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2008
711 p.
ISBN
9789025363802

Besprekingen

Dostojevski's roman 'Duivels' (1873) is eerder in Nederlandse vertaling verschenen onder de titels 'Demonen' en 'Boze geesten'. De meest recente vertaling, in Van Oorschots Russische Bibliotheek, dateerde uit 1959; een modernisering daarvan was zeker op zijn plaats. 'Duivels' bevat het op ware gebeurtenissen gestoelde verhaal van een Moskouse student die de terroristische organisatie waar hij lid van was de rug toekeert en als straf daarvoor door zijn vroegere vrienden wordt vermoord. De roman schetst een onthullend beeld van de bekrompen denkwereld van de zogenaamd idealistische terroristen, maar schetst ook figuren die op zoek zijn naar de hogere zin van het leven. Niet Dostojevski's bekendste, maar wel een magistrale roman, die terecht een plaats heeft gekregen in de fraaie Gouden Reeks van Athenaeum, Polak & Van Gennep. De nieuwe vertaling leest vlot, maar veroorlooft zich wel nogal wat vrijheden ten opzichte van het origineel. Gebonden uitgave met leeslint in kartonnen cassette.

Over Fjodor M. Dostojevski

Fjodor Michajlovitsj Dostojevski (Russisch: Фёдор Миха́йлович Достое́вский) ( luister (info / uitleg)) (Moskou, 11 november [O.S. 30 oktober]  1821 – Sint-Petersburg, 9 februari [O.S. 28 januari] 1881) was een Russisch romanschrijver en publicist. Hij is een van de bekendste auteurs uit de Russische literatuur. Hij wordt tot de zogenaamde 'Realistische School' in Rusland gerekend, hoewel zijn werk zich van veel andere realisten onderscheidt door het wijsgerig gehalte en de dominerende dialoogvorm. Dostojevski liet een omvangrijk oeuvre na.

Hij werd onder meer beroemd door zijn romans De gebroeders Karamazov, Misdaad en straf, Boze geesten en De idioot. Dostojevski schreef in een typerende gehaaste stijl, met veel nadruk (emfase) en herhalingen. Veel van zijn belangrijkste personages lijden en worden vernederd vanwege hun hartstocht. Dostojevski leed aan epilepsie. Naar eigen zeggen is dit van inv…Lees verder op Wikipedia