Boek
Nederlands

BBQ : echte venten spelen met vuur : met tips & recepten

Felix Alen (auteur), Curd Velghe (auteur), Piet Huysentruyt (auteur)
+1
BBQ : echte venten spelen met vuur : met tips & recepten
×
BBQ : echte venten spelen met vuur : met tips & recepten BBQ : echte venten spelen met vuur : met tips & recepten

BBQ : echte venten spelen met vuur : met tips & recepten

?Lekker kokkerellen boven een zelf gestookt vuur: met het krieken van de lente willen we graag weer naar buiten om vrienden en familie te vergasten op een ongedwongen feestmaal. Dit boek serveert recepten voor de barbecuefanaten en voor de groentjes in het vak. Lekkere recepten, van erg gemakkelijk tot net dat tikje moeilijker. Drie ervaren specialisten van de barbecue onthullen hun geheimen.
Onderwerp
Barbecuegerechten
Titel
BBQ : echte venten spelen met vuur : met tips & recepten
Auteur
Felix Alen Curd Velghe Piet Huysentruyt
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2011
182 p. : ill.
ISBN
9789020996586 (hardback)

Besprekingen

Twee steengoeie chefs en een keurslager die alleraardigste barbecuegerechten aanleveren, maken op zich nog geen goed barbecueboek. En dat hoort elke uitgever te weten. Daarvoor doet die meestal een beroep op een redacteur die ervoor zorgt dat alle recepten kloppen én overzichtelijk worden gepresenteerd, dat de teksten in het boek vlot leesbaar en correct zijn, dat de teksten en de foto’s op elkaar afgestemd zijn, en dat de interne consistentie van het boek wordt bewaakt.
Voor BBQ: Echte venten spelen met vuur interviewde journaliste Sofie Vanherpe drie vuurmannen pur sang: Curd Velghe, Piet Huysentruyt en Felix Alen. In enkele vlot lezende bladzijden laat ze hen aan het woord over de betekenis van vuur, koken en barbecueën én ze ontfutselde hun tien belangrijkste barbecuetips. Van de drie barbecue-adepten is de Harelbeekse keurslager Curd Velghe wellicht de minst bekende. Nochtans is zijn passage bij het survivalprogramma Expeditie Robinson en vooral bij het uitvind…Lees verder
Voor dit boek interviewde journaliste Sofie Vanherpe drie Vlaamse barbecuekenners: keurslager Velghe en chefs Huysentruyt en Alen. Aan het begin van elk deel laat ze hen aan het woord over koken en barbecuen, en geven de kenners tien barbecuetips. Vervolgens krijgen we van elke kenner een groot aantal recepten. Op de zeventig gerechten uit dit boek valt weinig aan te merken, maar dat kan helaas niet over de uitwerking van de recepturen worden gezegd. Huysentruyts recepten zijn opmerkelijk kort, bondig en didactisch opgesteld, terwijl Velghes en Alens recepturen wat langer zijn en worden opgesplitst in een deeltje ‘voorbereiding’ en een deeltje ‘bereiding’. Helaas is dat niet consequent gebeurd. Bovendien zijn sommige van Velghes recepten niet chronologisch. Ook de coördinatie tussen recepten en foto’s loopt soms spaak (zo wordt bij de lamskebabworstjes geïnstrueerd om de spiezen te laten rusten op bakstenen in aluminiumfolie, terwijl de foto iets anders toont). Niet alle ingrediënten …Lees verder

Over Felix Alen

Felix Alen (Diest, 31 maart 1950 – aldaar, 10 september 2021) was een Belgische kok.

Levensloop

Na zijn opleiding aan de hotelschool COOVI in Anderlecht werkte hij als kok voor het Koninklijk Paleis van Brussel. In 1970 opent Felix Alen zijn traiteurzaak in Diest. In 1972 won hij een competitie om de Beste Juniorkok van België en in 1974 kaapte hij de titel Beste Witloofkok van België weg. In 1975 startte hij als zelfstandige met zijn Banket- en Degustatiesalons Hof te Rhode in Schaffen, bij Diest.

Felix Alen werd echter ook en vooral bekend voor zijn radio- en televisieoptredens, boeken en initiatieven in de culinaire wereld. Gedurende vijf jaar was hij het gezicht van het programma Eén voor iedereen op de toenmalige BRTN, waarmee hij de eerste celebritychef van Vlaanderen werd. In 1999 opende hij het eerste Culinair Cultureel Centrum Xaverius in België.

Alen overleed op 71-jarige lee…Lees verder op Wikipedia