Boek
Nederlands

Roet in het eten

Evelien Van Dort (auteur), Hester Van De Grift (illustrator)
Er staat wel een heel vreemde piet op de stoomboot van Sinterklaas. Hij heeft een politiepet op en zijn strooizak is leeg. Daar willen Lisa en Dirk meer van weten. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra onderwerp
VOO, SIN, Sinterklaasverhalen
Titel
Roet in het eten
Auteur
Evelien Van Dort
Illustrator
Hester Van De Grift
Taal
Nederlands
Uitgever
Kampen: Callenbach, 2009
48 p. : ill.
ISBN
9789026615467 (hardback)

Besprekingen

Sinterklaas komt met zijn boot aan in de stad. Lisa en Dirk kijken hun ogen uit op de kade. In de menigte vinden ze een politiepet. Broer en zus willen de pet aan de agent terugbezorgen, maar een van de pieten van Sinterklaas wil hem graag hebben. Wat later zien Lisa en Dirk de piet met de politiepet terug in de stad. Hij gedraagt zich erg vreemd. Hij bedelt om pepernoten en doet kunstjes voor geld. Helemaal gek wordt het als de woonkamer van Lisa en Dirk de volgende ochtend vol roet hangt en de gekke piet de schoorsteenveger assisteert om de boel weer schoon te maken. Wanneer de twee kinderen met mama en papa naar het huis van Sinterklaas gaan, komen ze erachter waarom de piet zich zo vreemd gedraagt: hij is gezakt voor het pietenexamen. En hij wil zo graag een echte piet zijn. Lisa en Dirk besluiten hem te helpen.
Evelien van Dort zet met Roet in het eten een sfeervol sinterklaasverhaal neer. Wanneer ze de aankomst en optocht van Sinterklaas in de stad en de gezellige sfee…Lees verder
Verhaal over een gezin met twee kinderen, Lisa en Dirk, die samen kruidnoten bakken en dan een vreemde piet tegenkomen die door de schoorsteen is gevallen. Daardoor ligt er overal roet in huis. Op het spreekuur van Sinterklaas komen ze erachter dat deze piet nog geen diploma heeft. Rustig voortkabbelend verhaal dat speelt in de tijd van Sinterklaas. Het taalgebruik is erg eenvoudig en de zinnen erg kort. Dit leest niet zo vloeiend voor. Opvallend is dat de kinderen hun blijheid zo graag met anderen delen (moraal). De pentekeningen passen goed bij de tekst. De bladspiegel is royaal. Verzorgde uitgave met aantrekkelijke omslagtekening. Vanaf ca. 5 jaar.