Boek
Nederlands

Blijven slapen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 14-jarige Isa voelt zich aangetrokken tot de eigenzinnige Billy, een meisje uit een heel streng gezin. Door de dingen die zij met Billy meemaakt, gaat ze nadenken over haar eigen leven. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Blijven slapen
Auteur
Evelien De Vlieger
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
134 p.
ISBN
90-448-0507-X

Besprekingen

Na drie boeken voor jonge kinderen en een aantal non-fictie boeken voor de jeugd waagde Evelien De Vlieger (geb. 1969, Gent) zich aan een jeugdroman. In Blijven slapen pakt ze ongemerkt een zwaar thema bij de kop en doet dit op zo'n overtuigende manier dat het boek je lang bij zal blijven. Haar vermelding op de Longlist van de Gouden Uil is meer dan terecht.

Isa is veertien en ze haat het. "Het was een verraderlijke leeftijd, altijd voelde ik me ofwel te jong ofwel te oud". Een thema dat al duizenden keren beschreven is, maar dat De Vlieger in haar broeierige boek en met haar impliciete stijl nieuw leven inblaast.

Blijven slapen speelt zich af in één zomervakantie, de zomer waarin ik-verteller Isa veel met de aparte Billy optrekt. De tegenstelling tussen de twee meisjes en het gezin waaruit ze komen, kan niet groter zijn. Isa heeft liefhebbende ouders, die voortdurend voor haar klaarstaan en haar tot vervelens toe begrijpen. Billy's vader straft zijn kinder…Lees verder
Tienerroman in de serie 'Levensecht' over de 14-jarige Isa die zich aangetrokken voelt tot het eigenzinnige meisje Billy. Na een bijna-seksuele ervaring met elkaar en een confrontatie met de agressieve vader van Billy raakt de vriendschap in het slop. De zelfmoord van Billy zorgt ervoor dat Isa gaat nadenken over haar eigen leven. De situatie waarin Isa zich bevindt en haar levensvragen zijn herkenbaar voor tieners. Het in ik-stijl geschreven verhaal is echter niet vlot geschreven; de gevoelens van een veertienjarige worden met veel woorden beschreven waarbij de schrijver zich niet het taalgebruik van een tiener heeft eigen gemaakt. Het soms afwijkende woordgebruik en de zinsconstructies zorgen ervoor dat het verhaal eveneens minder toegankelijk is. De reden voor de zelfmoord blijft vaag. De omslagillustratie toont een foto van twee meisjes die tegen elkaar aan liggen. Vanaf ca. 14 jaar.

Blijven slapen

Ze zeiden altijd dat alles wel goed kwam. Alleen kwam het soms ook niet goed. (p. 123) Billy is een buitenbeentje en hoezeer Isa haar ook mag, openlijk uitkomen voor hun bijzondere vriendschap is nog iets anders. En zo komt het dat Isa bij de begrafenis van haar beste vriendin ergens midden tussen de mensen zit die Billy niet beter kennen dan ‘van ziens’. Isa wist dat Billy speciaal was, ze wist dat het leven van Billy niet te vergelijken was met haar eigen beschermde bestaan. Maar voor haar was Billy sterk, machtig en onkwetsbaar. Tot ze haar ouders hoort fluisteren in de keuken, tot de zwartomrande brief in de brievenbus valt … Billy heeft zelfmoord gepleegd. Billy’s zelfmoord komt voor de lezer totaal onverwacht, totaal onaangekondigd. Je wordt opgeslorpt door de intense vriendschap die tussen Isa en Billy ontstaat en je focust zozeer op het mooie aspect ervan dat de zelfmoord van Billy je raakt als een slag in het gezicht. Met een to-the-point taalgebruik vol onderliggende emoties…Lees verder

Over Evelien De Vlieger

Evelien De Vlieger (15 juli 1969) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

De Vlieger studeerde Germaanse talen en Literatuurwetenschappen in Gent. Ze werkte twaalf jaar lang voor een productiehuis dat reizende tentoonstellingen en spelkoffers voor kinderen maakt. Sinds 2005 gaat al haar tijd naar haar drie kinderen en naar schrijven, naar koken en hardlopen.

Werk

De Vlieger debuteerde in 1997 met het informatieve boek Lekker brood. Er volgden andere informatieve boeken over onder meer groente, gif, eerlijke handel en politiek. Fictie begon ze te schrijven nadat ze in 1999 met een vriendin, Iris Beeckman, meedoet aan een illustratorenwedstrijd. Ze maakten het prentenboek Reuzeneuz en Zobie, dat de wedstrijd niet won maar wel werd uitgegeven. Sindsdien schrijft De Vlieger behalve prentenboeken ook informatieve boeken, verhalen voor kinderen, boeken voor eerste lezers e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties