Boek Nederlands

Voorwaarts : roman

Eva Meijer (auteur)

Voorwaarts : roman

Eva Meijer (auteur)
Genre:
Titel
Voorwaarts : roman
Auteur
Eva Meijer 1980-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2019
238 p.
ISBN
9789059368330 (paperback)

Besprekingen

Over verzet dat klein is en zoekend

In 'Voorwaarts' schrijft Eva Meijer met weemoed en respect over communes: een Franse uit de jaren twintig en een Friese van nu.

Anarchisten horen niet in een commune, lees je in 'Voorwaarts', de nieuwe roman van schrijver, filosoof en sinds kort Trouwcolumnist Eva Meijer. 'Communes herhalen de hiërarchie', zo drukt ene Dmitri de vinger op de zere plek. Dmitri is zelf anarchist en komt in 1924 even op bezoek bij de fictieve Franse commune 'De nieuwe weg'. Deze veganistische en anarchistische woongemeenschap is losjes geënt op 'Terre Liberée', in 1923 gesticht door Louis Rimbault in het Franse Luynes.

Meijer geeft in 'Voorwaarts' het woord aan Sophie Kaïzowski. Haar achternaam lijkt op Zaïkowska, lid van de commune van Rimbault, maar Sophie lijkt toch puur ontsproten aan de verbeelding van de auteur.

Sophie's 'dagboek' opent met de zeven principes van het communemanifest, zodat we meteen weten waar we ons bevinden. Ik citeer de belangrijkste: dat vrede de weg naar vooruitgang is (ruzie met andere communeleden of argwanende buren dienen te worden vermeden), dat harmonie…Lees verder