Boek
Nederlands

Het Spokenbureau

Eva Ibbotson (auteur), Stern Nijland (illustrator)
+1
Het Spokenbureau
×
Het Spokenbureau Het Spokenbureau
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De spokenfamilie Wever wordt per ongeluk in het verkeerde huis geplaatst tot groot geluk van de weesjongen Olivier. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Spoken
Titel
Het Spokenbureau / Eva Ibbotson ; ill. Stern Nijland ... [et al.]
Auteur
Eva Ibbotson
Illustrator
Stern Nijland
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Dial a ghost
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2002
171 p. : ill.
ISBN
90-257-3543-6

Besprekingen

Dit boek is een huppelende ode aan de fantasie. De auteur vindt er plezier in de hele wereld op zijn kop te zetten: weeskinderen beleven dé kindertijd van hun leven in een gezellig chaotisch tehuis, chique ouders veranderen in monsterlijke, afzichtelijke spoken na het verlies van hun dochtertje of deftige tandartsenfamilies worden tot spook gebombardeerd en starten een dooltocht op zoek naar een geschikte woonst. Ondertussen wordt er een immobiliënkantoor voor spoken opgericht en is er een spookverdelgingsmiddel in de maak.

Daar doorheen laveert Oliver Smit (met een vette knipoog naar Oliver Twist?). Deze timide jongen erft Hellestaete, een reusachtig herenhuis met tuin en moet zijn warme plek in het tehuis ruilen voor de vochtige muren en imposante familieportretten van Hellestaete. Ondertussen zet een vreselijk jaloerse oom alles in het werk om het herenhuis in zijn bezit te krijgen. Alle middelen voldoen, ook griezelspoken. Maar deze wrede kostschooldirecteur rekende buiten…Lees verder
De spokenfamilie Wever wordt per ongeluk, door het spokenhuisvestingsbureau, in het verkeerde huis geplaatst, tot groot geluk van Olivier, een weesjongen, die vriendschap met hen sluit. Samen verjagen ze de kwaadwillende oom en tante van Olivier. Origineel, humoristisch spookverhaal, dat informatie geeft over hoe spoken ontstaan, wat voor spoken je hebt, waar ze zoal van houden en wat ze de hele dag doen. Het verhaal is op geen enkel moment eng en van te voren kun je ongeveer aanvoelen wat er zal gebeuren zonder dat het flauw of afgezaagd wordt. Vlot en helder geschreven; duidelijke bladspiegel met een twintigtal zwartwitillustraties (linoleumsnedes). Jammer is de stamboom voorin het boek, die het boek ingewikkelder doet lijken dan het is en geen extra waarde heeft voor het verhaal. Origineel fantasieverhaal, dat zeker de moeite van het lezen waard is en dat veel kinderen tussen de 8 en 12 zal boeien.