Boek
Nederlands

Overhoop

Eva Gerlach (auteur)
+1
Overhoop
×
Overhoop Overhoop
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Aurie is net verhuisd naar een andere stad, wanneer er brand uitbreekt in haar straat. Haar vader besluit de stokoude buurvrouw in huis te nemen. Dan ontmoet Aurie een jongen die haar opvallend vrolijk maakt en meesleurt in een avontuur.
Titel
Overhoop
Auteur
Eva Gerlach
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
167 p.
ISBN
9789045114750 (hardback)

Besprekingen

Het leven van de 10-jarige Aurie is een puinhoop. Na de dood van haar moeder is ze met haar vader verhuisd naar een nieuwe stad. Dan breekt er brand uit in haar nieuwe straat en haalt haar vader de gekke, oude buurvrouw in huis. Deze mevrouw Vis is in de war en gedraagt zich erg onaardig. Aurie gaat toch op zoek naar haar weggelopen kat en krijgt hulp van Job, van wie ze opvallend vrolijk wordt. Het verhaal kent een gematigde spanning door de vraag wat Job met mevrouw Vis te maken heeft. Er zit weinig vaart in en niet alle elementen worden even goed uitgewerkt. De zoektocht naar de kat en ook de afwezigheid van Auries moeder komen bijvoorbeeld niet helemaal goed uit de verf. De tekst bevat eenvoudige taal en veel dialogen. Wat misplaatst gezien de doelgroep van lezers is echter de deftige, poëtische taal waarin Jobs opa spreekt. De dichtersachtergrond van de auteur, vooral bekend van haar werk voor volwassenen, lijkt hier een belemmering: er staan soms te ingewikkelde zinnen in, die l…Lees verder

Overhoop

Mij viel de eer te beurt om eindelijk eens iets van de grote Eva Gerlach te lezen, een schrijfster die onder andere in 2000 voor haar hele oeuvre bekroond werd met de P.C. Hooft prijs. De verwachtingen waren dus hoog gespannen. De coverillustratie door Philip Hopman (één van mijn topfavorieten) had me meteen mee: een eenzaam, starend meisje op de voorkant; op de achterzijde krijgen we iets meer informatie: een brandweerwagen, kleur, paniek.
Het meisje op de cover is Aurie. Aurie is net verhuisd wanneer er op een nacht in een huis aan de overkant brand uitbreekt. Haar vader besluit voor superheld te spelen en redt de oude buurvrouw Vis, waarna hij haar ook onderdak aanbiedt. Alsof Aurie nog niet genoeg te lijden had onder de verhuizing, blijkt dit dametje allesbehalve aardig te zijn. Maar dan ontmoet ze Job, eindelijk een potentiële vriend, en gaan ze samen op zoek naar de familie van mevrouw Vis.
Het verhaal wordt verteld vanuit Auries standpunt, dus we weten ook niet meer…Lees verder

Over Eva Gerlach

Eva Gerlach (Amsterdam, 9 april 1948) is een Nederlands dichteres en vertaalster. Eva Gerlach is het pseudoniem van Margaret Dijkstra. In 2000 kreeg ze de hoogste Nederlandse letterkundige onderscheiding, de P.C. Hooft-prijs.

Prijzen

 • 1981 - Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor Verder geen leed
 • 1981 - J.B. Charlesprijs voor Verder geen leed
 • 1988 - A. Roland Holst-Penning voor haar gehele oeuvre
 • 1995 - Jan Campert-prijs voor Wat zoekraakt
 • 1999 - Nienke van Hichtum-prijs voor Hee meneer Eland
 • 1999 - Zilveren Griffel voor Hee meneer Eland
 • 2000 - P.C. Hooft-prijs voor haar gehele oeuvre
 • 2004 - Gedichtendagprijzen voor 'Solve et coagula' uit de bundel Een bed van mensenvlees
 • 2016 - Awater Poëzieprijs voor Ontsnappingen
 • 2016 - Ger Fritz-Prijs voor Bruya
 • 2020 - Herman de Coninckpri…Lees verder op Wikipedia