Boek
Nederlands

Het punt met mij is dat ik alles kan

Eva Gerlach (auteur), Charlotte Vonk (illustrator)

Het punt met mij is dat ik alles kan

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Jan (ik-figuur) vertelt zijn geluksdraakje over zijn overleden opa en over de avonturen die ze samen beleefden. Een verhalend boek in dichtvorm. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Het punt met mij is dat ik alles kan
Auteur
Eva Gerlach
Illustrator
Charlotte Vonk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2008
60 p. : ill.
ISBN
9789045104140

Besprekingen

Bijna dertig jaar geleden debuteerde Eva Gerlach (geb. 1948) met Verder geen leed (1979), een dichtbundel die meteen een paar keer in de prijzen viel. Met de ettelijke bundels die volgden, bleef de schrijfster veel bijval oogsten. Gerlach mag zich dan ook rekenen onder het puik der Nederlandse dichters. Haar poëzie trekt zich weinig aan van modes, maar maakt zich nu en dan ook voorzichtig los van de traditie.
Thema's als familie, jeugdsentimenten, de natuur, vergankelijkheid en de dood zijn misschien niet echt bijzonder, maar Gerlach weet te overtuigen door een treffende verwoording. Uit de manier waarop ze o.a. klank, ritme en rijm hanteert, blijkt haar vakmanschap. De schrijfster toont zich een sterk waarnemer. Ze gaat in op allerlei facetten van de werkelijkheid en heeft daarbij oog voor dat wat niet zomaar voor het oprapen ligt. De gedichten van Gerlach zijn dan ook vaak net wat ingewikkelder dan ze op het eerste gezicht lijken. Een afwijkende interpunctie en zinsbouw creëren …Lees verder
Dit derde kinderboek van de bekende dichteres gaat over Jan, die van zijn opa een klein geluksdraakje heeft gekregen. Jan (ik-figuur) schrijft over avonturen die hij al dan niet in werkelijkheid beleefde met zijn opa, die er niet meer is. In proza vertelt Jan over het geluksdraakje, dat hij uiteindelijk vrijlaat. De avonturen met opa zijn geschreven in dichtvorm. De gedichten bestaan uit, in de volgende regel, doorlopende zinnen waardoor het geen klassiek rijm, maar eerder een ritmische vertelling is. Het woordgebruik is hedendaags. Vaak grappige, kleine zwart-wittekeningen illustreren de gedichten. De vriendschap met en het gemis van een geliefd persoon vormen de rode draad. De observaties en herinneringen van Jan zijn niet kinderlijk, maar wel voor taalgevoelige kinderen te begrijpen. Door de bijzondere stijl en door de lay-out (veel tekst, weinig illustraties) leent dit boek zich vooral om (elkaar) voor te lezen, met name bij taalonderwijs op school, door kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Het punt met mij is dat ik alles kan

Het punt met mij…' is in meer dan één opzicht een ongewoon boek. Proza en poëzie wisselen mekaar af. In de zes prozafragmenten – van één tot hooguit drie bladzijden lang – voert Jan een gesprek met het plastic geluksdraakje Fu, dat hij van zijn opa gekregen heeft. Opa was zijn beste vriend. Maar nu is hij verdwenen en Jan mist hem heel erg. Wat er precies aan de hand is, wordt niet geëxpliciteerd maar wel subtiel gesuggereerd. Wellicht vindt Jan de rauwe werkelijkheid nog te pijnlijk om ze te benoemen. De jongen schrijft zijn herinneringen aan opa neer in gedichten. Meer dan dertig zijn het er, typische Gerlach-gedichten: meeslepend ritmisch, met veel enjambementen, onnadrukkelijk maar toch onmiskenbaar rijmend. “Als ik over mijn opa schrijf, gaat het vanzelf rijmen,” zegt Jan. In de gedichten vloeien werkelijkheid en fantasie voortdurend in mekaar over, net zoals in de avonturen die Jan en opa samen beleefden. Ik ben een beetje gek, dat weet iedereen, zegt Jan ergens terloops. Maar z…Lees verder

Over Eva Gerlach

Eva Gerlach (Amsterdam, 9 april 1948) is een Nederlands dichteres en vertaalster. Eva Gerlach is het pseudoniem van Margaret Dijkstra. In 2000 kreeg ze de hoogste Nederlandse letterkundige onderscheiding, de P.C. Hooft-prijs.

Prijzen

 • 1981 - Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor Verder geen leed
 • 1981 - J.B. Charlesprijs voor Verder geen leed
 • 1988 - A. Roland Holst-Penning voor haar gehele oeuvre
 • 1995 - Jan Campert-prijs voor Wat zoekraakt
 • 1999 - Nienke van Hichtum-prijs voor Hee meneer Eland
 • 1999 - Zilveren Griffel voor Hee meneer Eland
 • 2000 - P.C. Hooft-prijs voor haar gehele oeuvre
 • 2004 - Gedichtendagprijzen voor 'Solve et coagula' uit de bundel Een bed van mensenvlees
 • 2016 - Awater Poëzieprijs voor Ontsnappingen
 • 2016 - Ger Fritz-Prijs voor Bruya
 • 2020 - Herman de Coninckpri…Lees verder op Wikipedia