Boek
Nederlands

De jongen die het wist

Eva Bal (auteur), Vincent Bal (illustrator)
+1
De jongen die het wist
×
De jongen die het wist De jongen die het wist
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De vader van Davie wordt beschuldigd van moord; tien jaar later probeert Davie erachter te komen wie de echte moordenaar is geweest. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De jongen die het wist / Eva Bal ; met tek. van Vincent Bal
Auteur
Eva Bal
Illustrator
Vincent Bal
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2005
109 p. : ill.
ISBN
90-209-5577-2

Besprekingen

Gaat het goed of slecht met de publicatie van Nederlandstalige jeugdtheaterteksten? Op basis van het boek van Eva Bal en Vincent Bal kan je op die vraag in ieder geval geen eenduidig antwoord formuleren. In het theaterseizoen 2002-2003 creëerde Eva Bal een knappe, zorgvuldig opgebouwde theatervoorstelling 'De jongen die het wist'. Ze baseerde zich hiervoor op Maigret à l'école van Georges Simenon. Eerder bewerkte Bal van dezelfde auteur Sept petites croix dans un carnet tot het succesvolle 'Voetstappen in de nacht' (1996-1997).

De voorstelling 'De jongen die het wist' was opnieuw spannend en geslaagd. Jan Bollen, Frederik Delalieux en Tim Lathouwers vertolkten de rollen van drie oude klasgenoten die op aanporren van Davie, een haast vergeten moord trachten op te lossen. Davies vader werd blijkbaar onterecht beschuldigd van moord en Davie wenst aan de vooravond van de opening van de nieuwe school eindelijk uitzoeken wie van zijn beste vrienden, Jo of Marcel, loog e…Lees verder
In een dorpje wordt een vrouw vermoord door een karabijnschot. De onderwijzer van de zesde klas en vader van de 11-jarige Davie wordt als schuldige aangewezen door klasgenoot Marcel en zijn vriend Jo. Tien jaar later lokt Davie Marcel en Jo naar hun oude school om erachter te komen waarom ze destijds gelogen hebben en wie de echte dader is. Klassieke "whodunit" voor kinderen met een verrassend plot, gebaseerd op een Maigret-verhaal van Simenon. De schrijfster verwerkte het scenario van een theatervoorstelling tot dit verhaal dat is geschreven in vijftien korte hoofdstukken. De eveneens klassiek aandoende, stripachtige illustraties in zwart-wit met een blauwe steunkleur op bijna elke bladzijde zijn gebruikt als decor. Makkelijk taalgebruik waarin gevloekt wordt (klootzak, verdomme). Origineel, maar enigszins gedateerd overkomend geheel. Vanaf ca. 10 jaar.

De jongen die het wist

Eva Bal, vooral bekend als leading lady van jeugdige toneelgezelschappen, waagt zich voor het eerst aan een kinderboek. Een paar jaar geleden bewerkte zij Georges Simenons detectiveverhaal ‘Maigret à l’école’ tot een theatervoorstelling voor de jeugd (gespeeld door volwassenen). Het scenario herschreef zij nu tot een boek voor 10- à 12-jarigen dat lekker wegleest en de spanning erin houdt tot de laatste bladzijden. Wie is de ‘jongen’ die het wist en wat is ‘het’ nu precies dat hij wist? Hoofdpersoon Davie lokt Marcel en Jo, twee oud-klasgenoten, met een list naar hun vroegere school om de volledige waarheid te achterhalen omtrent een moord die tien jaar voordien gepleegd werd in het dorp. De jongens zaten destijds in het zesde leerjaar, bij de vader van Davie, die tegelijk schoolhoofd was. De onderwijzer werd opgepakt omdat de dorpsbewoners hem als de dader beschouwden en dat vermoeden bevestigd werd door het getuigenis van Marcel. Na twee weken gevangenis werd hij vrijgelaten bij geb…Lees verder

Over Eva Bal

Eva barones Bal (geboren als Eva Elisabeth Gerretsen (Den Haag, 25 juni 1938 – 9 mei 2021) was een Nederlandse regisseur die een grote rol speelde in de uitbouw van het jeugdtoneel in Vlaanderen. Ze was de oprichter, directrice en artistiek leidster van het "Speeltheater Gent" (tegenwoordig KOPERGIETERY).

Biografie

Eva Gerretsen volgde een regieopleiding in Utrecht, en kwam daar in contact met Guus (August) Bal die internationale theaterprojecten op stapel zette. Een van de projecten was het organiseren van theatercursussen in Vlaanderen. Na haar huwelijk met Guus Bal veranderde ze haar naam in Eva Bal.

August Bal was verbonden aan het Ministerie van Cultuur, zodat de toenmalige minister van cultuur aan Eva vroeg om in Vlaanderen meer en beter theater voor kinderen en jongeren te maken. Het was de periode van de Vlaamse ontvoogding met een beginnende "culturele autonomie" op beleidsvlak. Er werd …Lees verder op Wikipedia