Boek
Meertalig

Verboden gebied : vrouw in Niemandsland

Erwin Mortier (auteur), David Colmer (vertaler)
+1
Verboden gebied : vrouw in Niemandsland
×
Verboden gebied : vrouw in Niemandsland Verboden gebied : vrouw in Niemandsland

Verboden gebied : vrouw in Niemandsland

Deze monoloog werd in het voorjaar van 2015 opgevoerd door Elsie de Brauw, in een regie van Johan Simons, naar aanleiding van de herdenking van de eerste aanval met gifgas aan het westelijk front op 22 april 1915 en de internationale conferentie A century of weapons of mass destruction : Enough! die plaatsvond in de stad Ieper.
Titel
Verboden gebied : vrouw in Niemandsland
Auteur
Erwin Mortier
Vertaler
David Colmer
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels
Oorspr. taal
Nederlands
Parallelle titel
Forbidden territory
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
78 p.
ISBN
9789023496229 (hardback)

Besprekingen

Geïnspireerd door de oorlogsgeschriften van een aantal vrouwen herdenkt Mortier in rauwe, expliciete, maar ook poëtische taal de eerste gifgasaanval in Ieper in 1915. Via een monoloog vertelt hij het verhaal van de jonge, beschermd opgevoede Nell die als verpleegster tijdens de Eerste Wereldoorlog dodelijk gewonde soldaten naar veilig gebied vervoert. Ze zoekt naar woorden: ‘Vliezen van spuug en slijm spatten open.’ De gruwelen verwonden ook haar. Ze denkt: waartoe deze reis met jonge verminkte mannen door een niemandsland van verderf? ‘O de schoonheid van de mannen die nog heel zijn, met ranke armen en benen, hun romp niet doorboord, hun blik niet leeg, hun wangen glad, hun kinnen scherp. Op hun lippen geen grimas maar de glimlach van een jongen.’ De wereld heeft haar geldigheid verloren. Haar verminkte blinde verloofde laat haar vrij ook al zou zij alle offers willen brengen om hem nabij te zijn. Mooi en gruwelijk tegelijk. Op de Nederlandstalige tekst volgt de Engelse vertaling met…Lees verder

Over Erwin Mortier

Erwin Mortier (Nevele, 28 november 1965) is een Vlaamse schrijver. Hij groeide op in Hansbeke, een dorpje aan de zuidergrens van het Meetjesland en deelgemeente van Nevele. Mortier woont samen met radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute.

Opleiding

Mortier studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde daarnaast het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Dr. Guislain Museum, waar hij werkte op het vlak van de geschiedenis van de psychiatrie. In deze periode publiceerde hij in diverse literaire tijdschriften als De Gids, De Revisor, Het Nieuw Wereldtijdschrift en Optima.

Schrijverscarrière

Sinds 1999 leeft Mortier uitsluitend van zijn pen. Hij heeft al verscheidene romans, novelles, dichtbundels en essays gepubliceerd. Een r…Lees verder op Wikipedia