Boek
Nederlands

Een heks verhuist niet!

Erna Sassen (auteur), Elly Hees (illustrator)
+1
Een heks verhuist niet!
×
Een heks verhuist niet! Een heks verhuist niet!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De ouders van Jurriaan willen verhuizen naar Zuid-Frankrijk. Loes en Romeo gaan er alles aan doen om dat te voorkomen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Een heks verhuist niet!
Auteur
Erna Sassen
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2007
138 p. : ill.
ISBN
9789025851170

Besprekingen

De ouders van Jurriaan willen naar Frankrijk verhuizen om daar een oud kasteel tot chic hotel om te bouwen en Jurriaan moet mee. Zijn hartsvriendin Loes ziet dat totaal niet zitten, want wat is de Bende van de Bosduivels nou zonder Jur? Derde, zelfstandig te lezen deel over Loes en Jurriaan; eerder verschenen 'Je bent zelf een heks!' en 'De Bende van de Bosduivels'*. Met veel humor beschrijft de auteur Loes' strijd om samen met derde clublid Romeo het vertrek van Jur te voorkomen. De hechte vriendschap tussen de drie kinderen komt daarbij duidelijk naar voren. Ook thema's als een gezond gewicht, oppassen met vuurwerk en 'accepteren dat de dingen niet altijd gaan zoals jij het wil' worden verkapt in het verhaal aangestipt. De woordkeuze is eigentijds (MSN, SpongeBob, Sonjabakkeren, nordic walking), maar soms ook wat aan de moeilijke kant (plannen beramen, macrobiotisch koken, karbonkels). Daarnaast is het jammer dat er enkele taalfouten (o.a. ik wordt, paardebloem, een schichtige blijk…Lees verder

Een heks verhuist niet!

Jurrian, Loes en Romeo zitten samen in een clubje 'De bende van de bosduivels'. Op een dag vertelt Jur dat hij en zijn ouders willen verhuizen naar Frankrijk. Loes is woest dat ze haar beste vriend zal verliezen en Romeo, die een mongooltje is, is ontgoocheld. Maar zij zullen er alles aan doen om deze verhuizing te verhinderen. Zeer flauw geschreven verhaal met enorm veel problematieken erin. Romeo, die gezien zijn handicap alles op zijn manier begrijpt, eenoudergezinnen, alternatieve school, ouders die willen verhuizen om hun relatie te redden maar dan toch gaan scheiden ... Kortom, een allegaartje van alternatieve en problematische situaties wordt hier op een hoop gegooid, met midden daarin Loes die ook een beetje van kruiden en hekserij afweet. Het taalgebruik is vlot maar het boek verdient zeker niet het predikaat 'betere jeugdlectuur'. Noch qua originaliteit van het verhaal, noch qua taalsterkte een aanrader.

Over Erna Sassen

Erna Sassen (Beverwijk, 26 april 1961) is een Nederlands actrice, kinderboekenschrijfster, theatermaakster en voormalig radiopresentatrice.

Carrière

Sassen volgde een opleiding aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Ze werd in Nederland een nationale bekendheid doordat ze vanaf 1988 drie seizoenen de rol van verpleegkundige Suzanne Lievegoed vertolkte in de televisieserie Medisch Centrum West. In deze tijd presenteerde ze tevens samen met Paul van der Lugt als opvolger van Paul de Leeuw het KRO radioprogramma de Zalige Liefdeslijn. Later timmerde ze vooral aan de weg in musicals en toneelvoorstellingen, onder andere in samenwerking met Frank Groothof.

In 2004 debuteerde ze als schrijfster met het kinderboek De gemeenste opa van Europa. Tussen 2004 en 2007 publiceerde ze nog eens vier kinderboeken. In 2018 werd het boek Er is geen vorm waarin ik pas bekroond met de G…Lees verder op Wikipedia

Suggesties