Boek
Nederlands

Dit is geen dagboek

Erna Sassen (auteur)
+1
Dit is geen dagboek
×
Dit is geen dagboek Dit is geen dagboek

Dit is geen dagboek

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Een 16-jarige jongen treurt over de zelfmoord van zijn moeder en de ruzie met zijn vriendin. Omdat hij zijn bed niet meer uit komt, moet hij van zijn vader een dagboek bijhouden.
Extra onderwerp
zelfmoord, gevoelens, schrijven, Depressie
Titel
Dit is geen dagboek
Auteur
Erna Sassen
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2010
132 p.
ISBN
9789025855789 (hardback)

Besprekingen

'Het serieuze werk, zeg maar,' zo karakteriseert Erna Sassen haar eerste adolescentenroman op haar homepage. En serieus is het onderwerp van Dit is geen dagboek zeker. Wanneer de zestienjarige Boudewijn ('Bou') op een dag ziek wordt, en wekenlang apathisch in bed blijft liggen, legt zijn vader hem een ultimatum op. Als hij niet iedere dag een stukje in een schrift schrijft en naar een van de cd's luistert die zijn vader hem gegeven heeft, zal deze hem in een psychiatrische inrichting laten opnemen. Een goede zet, want door te schrijven krijgt Boudewijn oefening in zelfexpressie, en door naar (klassieke) muziek te luisteren leert hij luisteren, in de breedste zin van het woord. Uiteraard ziet Boudewijn hier zelf het nut niet van in, en met frisse tegenzin begint hij aan zijn opgave: 'Niks gedaan vandaag. Gisteren ook niks gedaan. En eergisteren ook niet. Oh ja. Pergolesi geluisterd. Stabat Mater (Halve cd dus)'.

Het is duidelijk dat Bous 'ziekte' geen toeval is. T…Lees verder
Boudewijn is 16 jaar en al een tijd ‘ziek’ thuis. Van zijn vader moet hij een dagboek schrijven en iedere dag naar muziek luisteren. Als hij dit niet doet, zal zijn vader hem laten opnemen in een psychiatrische kliniek. In het dagboek, dat geen dagboek mag zijn, komt de lezer te weten dat Boudewijn boos en verdrietig is om de zelfmoord van zijn moeder. Naast alle ellende is het ook een humoristisch verhaal met leuke stukjes over zusje Doris, bijnaam Pluis, oma, zijn ex-vriendin Pauline en tante Marjan. Het verhaal is technisch goed leesbaar voor wat jongere kinderen, maar inhoudelijk is het afgestemd op jongvolwassenen en is de thematiek moeilijk te noemen en de humor hard (de vrienden van Bou hadden een ‘roast in the oven’ nadat zijn moeder was overleden). Dagboekvorm met korte stukjes met een hoog tempo. Een ‘pageturner’ voor even helemaal weg en toch ook goed te gebruiken bij rouwverwerking. De schrijfster noemt dit boek haar eerste boek voor volwassenen. Het is met name bedoeld vo…Lees verder

Dit is geen dagboek

Dit verhaal gaat over de zestienjarige Boudewijn (Bou). Enkele jaren na het overlijden van zijn moeder vervalt Bou in een depressie. Hij komt nauwelijks zijn bed nog uit en heeft nergens meer zin in. Zijn vader, die de wanhoop nabij is, stelt hem voor een ultimatum. Bou zal vanaf nu elke dag een stukje in een dagboek moeten schrijven en naar één van de cd’s die vader heeft uitgekozen moeten luisteren. Als hij dat niet doet, voelt pa zich genoodzaakt hem te laten opnemen.
Bou vindt dit alles nogal kinderachtig. Een dagboek bijhouden, dat is toch niets meer voor een zestienjarige. En dan nog luisteren naar die vervelende, saaie klassieke muziek!
Doorheen het boek merk je dat het dagboek voor Bou echt een uitlaatklep wordt voor al zijn opgekropte frustraties, angsten en onzekerheden. De zelfmoord van zijn moeder liet diepe wonden achter. Pluisje, zijn zevenjarige zus, is de enige waarbij hij enige rust kan vinden.
Dit verhaal grijpt je, en sleurt je mee tot het einde. J…Lees verder

Over Erna Sassen

Erna Sassen (Beverwijk, 26 april 1961) is een Nederlands actrice, kinderboekenschrijfster, theatermaakster en voormalig radiopresentatrice.

Carrière

Sassen volgde een opleiding aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Ze werd in Nederland een nationale bekendheid doordat ze vanaf 1988 drie seizoenen de rol van verpleegkundige Suzanne Lievegoed vertolkte in de televisieserie Medisch Centrum West. In deze tijd presenteerde ze tevens samen met Paul van der Lugt als opvolger van Paul de Leeuw het KRO radioprogramma de Zalige Liefdeslijn. Later timmerde ze vooral aan de weg in musicals en toneelvoorstellingen, onder andere in samenwerking met Frank Groothof.

In 2004 debuteerde ze als schrijfster met het kinderboek De gemeenste opa van Europa. Tussen 2004 en 2007 publiceerde ze nog eens vier kinderboeken. In 2018 werd het boek Er is geen vorm waarin ik pas bekroond met de G…Lees verder op Wikipedia