Boek
Nederlands

Mmmm

Erika Cotteleer (auteur)
+1
Mmmm
×
Mmmm Mmmm
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Een peuter (ik-figuur) krijgt warm eten, maar wil liever een koek. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Voeding
Titel
Mmmm
Auteur
Erika Cotteleer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[24] p. : ill.
ISBN
9789044809619

Besprekingen

Peuterboekjes vervullen een oriënterende functie voor kinderen. Ze helpen hen de wereld te verkennen, te begrijpen en te benoemen op een veilige manier, bij de volwassene op schoot. Als kennismaking met het boek en allerlei leesconventies vormen ze een belangrijke eerste stap in het leesleven van kinderen. De meeste baby- en peuterboekjes beperken zich tot die oriënterende functie. Ze delen de werkelijkheid duidelijk in en onderstrepen vooral de fijne kanten van het jonge kinderleven: lekker door de tuin rennen, met grote broer of zus spelen, knuffelen met mama en papa, in slaap vallen met je beer dicht tegen je aan. Als er al eens iets vervelends gebeurt, dan zijn de kinderen snel getroost en is alles zo weer vergeten en vergeven. Net als de verhaaltjes zijn de prenten van peuterboeken meestal duidelijk omlijnd en worden er felle kleuren gebruikt om de aandacht van de jonge lezers te grijpen. Zowel inhoudelijk als vormelijk wordt gemikt op herkenbaarheid.
Van Erika Cotteleer verwa…Lees verder
Een peutermeisje (ik-figuur) krijgt eten van haar vader. Ze wil geen warm eten, maar koek. Vierkant formaat prentenboek met twee afgeronde hoeken en stevige, glanzende bladzijden. De korte drieregelige tekst staat in dunne, duidelijke letters met schreef soms op een witte achtergrond, soms in de illustratie. De grove, onbeholpen, soms met kleurpotlood gekleurde tekeningen zijn paginagroot. Ze beslaan twee keer een dubbele pagina. Door de tekenstijl zijn niet alle voorwerpen even goed herkenbaar. De omslagillustratie ziet er aantrekkelijk uit. Over hetzelfde peutermeisje zijn ook verschenen: 'Zzzz' en 'Oooo'*. Peuterboek met een herkenbaar thema. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Mmmm

Mijn buik gromt. Honger! Papa maakt eten: worst, tomaat, aardappel. Ik lust geen aardappel. Ik wil een koek! Hiermee is dit kleine prentenboekje samengevat. In de reeks 'het leven zoals het is: peuters' gaat dit pretentieloze prentenboek over eten. Lust je het of lust je het niet? Deze hamvraag is de rode draad door het verhaal. Weinig tekst en veel beeld. De illustraties zijn vormelijk duidelijk en laten niets aan het toeval over. Erika Cotteleer heeft genoeg verbeelding om zich perfect in de leefwereld van de peuter in te kunnen leven. Ze gebruikt veel close-ups, duidelijke vormen, krachtig en herkenbaar kleurgebruik. Een mooi geheel dat door het dikkere papier, de afgeronde hoekjes en het handige formaat menig keer in kleine handjes zal vertoeven.

Over Erika Cotteleer

Erika Cotteleer (Kapellen, 2 oktober 1972) is een Belgisch kunstenaar, auteur en illustrator

Leven

Erika Cotteleer volgde de opleiding Grafische en Reclamevormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en een vervolgopleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten Vlaanderen. Midden jaren negentig verwerft ze zich een stevige positie in de Vlaamse prentenboekenwereld. Ze maakte illustraties voor verschillende uitgeverijen en auteurs uit verschillende landen. Sinds 2000 maakt ze autonoom werk op doek en papier. Daarnaast is ze docent tekenen en grafische vormgeving.

Werk

In 1997 debuteert Erika Cotteleer met De lange gele vlechten, een pijnlijk verhaal over de jonge Bo die stikjaloers is op Pipa’s vlechten. Dat boek met robuuste prenten, zwarte lijnen en felle kleuren, zet meteen de toon voor haar verder werk waarin ze zich weinig aantrekt van gangbare normen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties