Boek
Nederlands

De zwarte brug

Erik Vlaminck (auteur)
+1
De zwarte brug
×
De zwarte brug De zwarte brug

De zwarte brug

Genre:
Titel
De zwarte brug
Auteur
Erik Vlaminck
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2016
287 p.
ISBN
9789460013621 (paperback, Vrijdag) 9789028426467 (paperback, Wereldbibliotheek)

Besprekingen

Met de voeten uit de poldergrond

ROMAN. Erik Vlaminck blijft zijn thema's en idioom trouw in De zwarte brug, een roman over een man die zich niet kan aanpassen aan een veranderende samenleving. Stijf van de verbittering richt hij ten slotte zijn pijlen op Bart De Wever.

Aan uitdijende familiesaga's en volkse personages had de Vlaamse literatuur zelden gebrek. Ook nu nog heb je auteurs die er een ware specialiteit van maken. Erik Vlaminck (°1954) blijft trouw zijn duit in het zakje doen. Sinds zijn kermisgeschiedenis Suikerspin (2008) en zijn 'Canadese' roman Brandlucht (2011) is zijn lezerspubliek gegroeid en kreeg de laatbloeier ook meer voet aan de grond in Nederland.

Steeds weer puilen zijn boeken uit van de onopgesmukte spreektaal, iets wat - zeker sinds Griet Op de Beeck - helemaal en vogue is. Het is toch bijna exotiek, nietwaar? Betrokkenheid, mededogen, familiedoem en een eeuwig zoeken naar identiteit: dat zijn Vlamincks terugkerende thema's, net als zijn sympathie voor outcasts en knoestige karakters die hun draai niet vinden. De wrang-laconieke humor met vettige dialogen redt zijn boeken van naturalistisch miserabilisme.

Ook Leo Lenaerts uit Vlamincks nieuwe roman De zwarte brug…Lees verder

Dit verhaal is een geschiedschrijving van het dorpje Lillo, gelegen onder de Antwerpse rook, en van de volksfamilie Lenaerts, van nakomeling Leo Lenaerts in het bijzonder. Leo is het enige kind in de familie dat de kans krijgt zich te ontworstelen aan het volkse milieu, maar nooit in zijn leven lukt hem dat helemaal. Ondertussen wordt Lillo opgeslokt door de Antwerpse haven. De teloorgang van het dorp staat symbool voor de wijze waarop ook Leo afglijdt in het leven, tot er alleen nog een boze, anonieme man overblijft, die zijn heil zoekt in het schrijven van bittere ingezonden brieven en uiteindelijk zelfs de Antwerpse burgemeester Bart de Wever wil vermoorden. Een aantal personages uit eerder werk van Vlaminck keert terug, maar belangrijker nog is dat zijn specifieke thema’s ook nu weer zijn te herkennen, met name rondom de worsteling met het leven aan de rand van de maatschappij. Een portret vol empathie en een mooie schets van verschillende tijdvakken. Door de afwisseling in tekstv…Lees verder

Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is roman- en theaterauteur. Hij leidde de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en sinds 2018 voorzitter van PEN Vlaanderen.

Als romanschrijver kreeg Vlaminck bekendheid met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. (Later gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde, Langs schrijverszijde.) Doorbraak bij een ruim lezerspubliek kwam er in 2008 met Suikerspin en in 2011 met Brandlucht. Zijn meest recente roman Een berg mens onder witte lakens verscheen in maart 2019.

Als theaterauteur werkte Vlaminck voor diverse belangrijke gezelschappen. Hij schrijft ook de column Brieven van Dikke Freddy waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde.

Gepubl…Lees verder op Wikipedia