Boek
Nederlands

De koning en zijn schat

Erik Van Os (auteur), Mark Janssen (illustrator), Elle Van Lieshout (auteur)
Een koning is erg vergeetachtig, maar er is een ding dat hij nooit vergeet: zijn dochter een kus geven voor het slapengaan. Prentenboek met dolkomische vrolijkgekleurde tekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
De koning en zijn schat
Auteur
Erik Van Os Elle Van Lieshout
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2005
[26] p. : ill.
ISBN
9789025739591 (hardback)

Besprekingen

Een koning is zo vergeetachtig dat hij b.v. niet weet waar zijn kleren zijn, welke stoel aan de ontbijttafel van hem is, waar hij zijn kroon heeft gelaten, hoe hij hoort te eten, hoe hij de kraan van het bad dichtdraait. Wat hij echter nooit vergeet, is zijn dochter voor het slapen een kus te geven. Prentenboek met grote, fel- en warmgekleurde schilderingen en tekst op rijm. Op de vrolijke illustraties, die zo'n beetje de dagindeling van kleuters volgen, is veel te zien. Zij zullen zich geweldig kunnen identificeren met de onhandige, vergeetachtige koning, die het voor elkaar krijgt om tussen de bedrijven door allerlei stoute dingen te doen: veel rommel in zijn slaapkamer, hij glijdt langs de trapleuning naar beneden, loopt niet op het zebrapad, verdwaalt, veegt zijn voeten niet. De bladvullende platen zitten vol grapjes, waarbij een roodgestreepte kater zijn eigen duit in het zakje doet. Dolkomisch, warm prentenboek voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.

De koning en zijn schat

Een geluk dat de koning in dit verhaal een dochter had waar hij alles kon aan vragen, want deze koning vergat alles. Hij vergat waar hij zijn kleren gelaten had, en op welke stoel hij altijd zat. Een koning moet keurig, netjes en aardig zijn, maar deze koning vergat elke dag wat een koning echt niet mag. Hij vergat zijn kroon en vond de weg naar huis niet meer en vergat zijn voeten driemaal daags te vegen op de mat. Hij vergat hoe hij als koning moest eten en toen hij vergat de kraan van het bad dicht te draaien liep alles onder en werd alles nat. Maar wat de koning nooit vergat, was een nachtkusje te geven aan zijn liefste schat...zijn dochtertje! Dit zeer humoristische prentenboek op rijm heeft goed gevulde zoekplaten waar je niet op uitgekeken raakt en waar je nog heel wat verhaaltjes bij vertellen kan. De illustraties zijn zeer kleurrijk en gedetailleerd, wat het onbesuisde gedrag van de koning goed in de verf zet.

Suggesties