Boek
Nederlands

Niemand vertelt je hier ooit wat

Erik Nieuwenhuis (auteur)

Niemand vertelt je hier ooit wat

Erik Nieuwenhuis (auteur)
Genre:
Zonder dat hij weet waarom is een man in een verzorgingstehuis terechtgekomen en hij krijgt geen informatie over zijn verblijf, terwijl er allerlei dingen gebeuren die hem aan het denken zetten.
Titel
Niemand vertelt je hier ooit wat
Auteur
Erik Nieuwenhuis
Taal
Nederlands
Uitgever
[Leiden]: Uitgeverij Brooklyn, © 2019
191 p.
ISBN
9789492754110 (paperback)

Besprekingen

Auteur Michiel Gregorius is door een ongeluk, waarvan hij zich niets kan herinneren, in een rolstoel in het verzorgingstehuis 4MeCare terechtgekomen. Hij weet echter niet waarom of wat er met hem gaat gebeuren; op al zijn vragen krijgt hij slechts wollige ambtenarentaal van de manager te horen, maar nooit een rechtstreeks antwoord. Patiënten verdwijnen, anderen worden in coma gehouden of geopereerd zonder directe noodzaak. Het personeel spreekt niet met Michiel of met de overige patiënten: een oude en zieke, aristocratische dame, een jong meisje in een rolstoel en een man met een geestelijke stoornis. Michiel gaat op onderzoek uit om achter de geheimen van de kliniek te komen en te kunnen ontsnappen, maar wordt daarbij steeds gedwarsboomd. Het boek leest als een thriller, maar er worden weinig tot geen aanwijzingen gegeven om te weten te komen wat zich eigenlijk afspeelt. Het einde is open: de raadsels worden niet opgelost. Het is aan de lezer om te bepalen waar het om zou kunnen gaan…Lees verder

De mens en zijn muren

'Kafka meets Hendrik Groen' in vierde roman van Erik Nieuwenhuis.

'Kafka meets Hendrik Groen', roept de uitgever op het omslag van Erik Nieuwenhuis' vierde roman 'Niemand vertelt je hier ooit wat'. En dat klopt ook wel als we bedenken dat Kafka en zijn vriend Max Brod naar het schijnt enorm moesten lachen om Kafka's boeken die door ons juist als ultiem beklemmend in de kast zijn gezet. 'Niemand vertelt je hier ooit wat' is een satire op het opgesloten bestaan in een verzorgingstehuis maar echt beklemmend kan ik het niet vinden, eerder hilarisch.

Schrijver Michiel Gregorius wordt tegen zijn zin en zonder duidelijke reden vastgehouden in verzorgingstehuis het Boshuys. Hij zit weliswaar in een rolstoel, maar meent eigenlijk dat hij nog heel goed voor zichzelf kan zorgen. Hij heeft geen enkele greep meer op zijn leven, alhoewel documenten en zelfs filmpjes laten zien dat hij er zelf voor getekend heeft. Maar waarom wordt hij, net als alle andere cliënten van het Boshuys zomaar geopereerd, waarom mag hij geen contact opnemen met zijn zuste…Lees verder

Over Erik Nieuwenhuis

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Stunteltje

Erik Nieuwenhuis is een Nederlands schrijver. In 2010 verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam zijn debuutroman Een gat in de lucht. Deze roman was een van de drie genomineerden voor de Academica Literatuurprijs 2012. In 2012 verscheen de tweede roman van Nieuwenhuis, Man van de wereld, bij uitgeverij Thomas Rap.

In de jaren 90 verschenen verhalen van Nieuwenhuis in literaire tijdschriften als Millennium, Maatstaf en Schrijver & Caravan, waarvan hij ook een van de oprichters was. In 1996 ontving Nieuwenhuis het Hendrik de Vries-stipendium voor een selectie uit zijn verhalen. In 2016 werd hem het Belcampo Stipendium toegekend.

In 2010 publiceerde uitgeverij AFDH de bundel Woordsoep, een bundeling van een aantal columns van de website "woordsoep".

Verder werkte hij mee aan het boek Motorrrraria (uitgeverij AFdH). Hij schrijft literaire columns op de website van het tijdschrift Tzum en ultrakorte …Lees verder op Wikipedia