Boek
Nederlands
In monologen gericht tot een muur kijkt een man terug op zijn leven dat beheerst werd door een alcoholverslaving en doet hij verslag van zijn bestaan in de eerste periode dat hij is gestopt met drinken.
Titel
Hallo muur
Auteur
Erik Jan Harmens
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2015
231 p.
Aantekening
Proloog bij de Ware grootte-reeks
ISBN
9789048818051 (paperback)

Besprekingen

Worstelende mannen

TOPIC. De autobiografische burn-outroman: een beetje man die in de knoop ligt met zichzelf ontbloot vandaag al schrijvend zijn ziel. In Hallo muur en Een grootse mislukking doen midlifer Erik Jan Harmens en millennial Rutger Lemm hun relaas over dé ziekte van onze tijd. Beiden zijn pijnlijk eerlijk.

Ik ga je een verhaal vertellen. Over hoe het een tijd niet zo goed met me ging, hoe ik veel ben gaan drinken totdat het zo donker werd dat ik geen hand voor ogen meer zag en hoe het heel veel later weer licht werd, nadat ik stopte met drinken.
Het verhaal loopt goed af, al is het licht waarin ik sta wel wat fel. Het doet vaak zo'n pijn aan mijn ogen en dan mis ik de Westmalle Tripel, die het licht dimt en het geluid dempt en alles zachter maakt, ook de strelende hand van een vrouw.
(uit Hallo muur van Erik Jan Harmens)

Mijn eerste reactie was: hè, nee. Veel mensen in mijn omgeving hadden een burn-out gehad. (...) Hoewel ik meeleefde met de tragische verhalen over dagenlange huilbuien, pleinvrees en oververmoeidheid, kon ik niet voorkomen dat ik het altijd ook wat aanstellerig vond klinken.
'Ja, ik ben volledig opgebrand door mijn artistieke vrijheid en de sociale druk van Facebook.' Kom op zeg. Dat zou mij niet overkomen. En nu lag ik daar. Ik vond het allemaal zo o…Lees verder

In korte monologen gericht tot de muur tegenover hem kijkt de hoofdpersoon in dit boek terug op zijn jeugd in een gebroken gezin en zijn latere leven dat lange tijd beheerst is geweest door zijn alcoholverslaving, met een burn-out en echtscheiding tot gevolg. Anderhalf jaar nadat hij met drinken is gestopt, vertelt hij zijn verhaal. Fanatiek hardlopen is zijn nieuwe verslaving geworden, eenzaamheid, het verlangen naar een geliefde vormt nog wel een probleem. Maar inmiddels kan hij zeggen: ‘Het gaat goed met me.’ Een rauw, openhartig, triest en soms komisch verslag van een leven dat beheerst wordt door een verslaving. Nadrukkelijk als autobiografische geschiedenis gepresenteerd, maar door stijl, vorm en overgangen in de tijd meer dan het zoveelste ervaringsverslag. Harmens (1970) publiceerde eerder diverse dichtbundels en romans en was in 2002 Nederlands kampioen ‘poetry slam’.

Over Erik Jan Harmens

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Erik Jan Harmens (Harderwijk, 10 juli 1970) is een Nederlands dichter en schrijver.

Harmens groeide op in Alphen aan den Rijn. Daar doorliep hij de havo en het vwo aan het Ashram College. In 1989 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Karthuizer Academie volgde.

In 2003 verscheen zijn debuutbundel In menigten, in 2005 gevolgd door Underperformer (Gedichtendagprijs, nominatie Paul Snoek Poëzieprijs, Jo Peters Poëzieprijs en J.C. Bloem-poëzieprijs). In het juryrapport van de Paul Snoek Poëzieprijs werd over de poëzie van Harmens gezegd: "Harmens schrijft scherpe, com­promisloze poëzie, ontroerende gedichten die zachtmoedig zijn als gewapend beton, verzen die strelen als glasscherven. Hij vertegenwoordigt een geheel eigen stem in de Nederlandse poëzie." In 2008 verscheen Gospels en Psalmen.

Op 26 augustus 2008 verscheen Harmens' eerste roman: Kleine doorschijnende man. In 20…Lees verder op Wikipedia