Boek
Nederlands

Robert Ludlum's Het Bourne verraad

Eric Van Lustbader (auteur), Robert Ludlum (naar het werk van)
Bourne bevrijdt zijn vriend uit handen van terroristen maar beseft dat hij daarmee de vijand een uitstekende positie binnen de Amerikaanse veiligheidsdienst geeft.
Titel
Robert Ludlum's Het Bourne verraad
Auteur
Eric Van Lustbader
Naar het werk van
Robert Ludlum
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Bourne betrayal
Parallelle titel
Het Bourne verraad
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2007
478 p.
ISBN
9789024557936

Besprekingen

Het personage Jason Bourne zal ongetwijfeld een belletje doen rinkelen bij iedere film- en boekenliefhebber. De boeken die Robert Ludlum aan het personage wijdde, werden immers onmiddellijk succesvol en ook de films die erop zijn gebaseerd, doen massaal de kassa rinkelen. Daar wringt het schoentje echter ook. Wat oorspronkelijk als een trilogie bedoeld was, is door het immense succes in zowel de film- als de literaire wereld de inzet geworden voor nog grotere omzetten, en leidde dus tot meer boeken en films. Het gevaar dat het personage te veel wordt uitgemelkt, is bijgevolg groot. Het Bourne verraad is inmiddels het vijfde boek in de reeks en het tweede dat, met toestemming van de erfgenamen van Robert Ludlum, door Eric Van Lustbader wordt geschreven. De man probeert zoveel mogelijk de stijl van de geestelijke vader van Jason Bourne te hanteren en Van Lustbader volgt behoorlijk nauwgezet de krijtlijnen die Ludlum voor het personage heeft uitgezet. Het grote probleem met dit vi…Lees verder
Terwijl hij het verlies van zijn vrouw moet verwerken, wordt Jason Bourne opgeschrikt door de verdwijning van zijn vriend Landros. Hij zoekt in de bergen van Ethiopië waar een groep Arabische terroristen het hoofdkwartier heeft. Met veel geweld wordt Landros bevrijd, maar Bourne weet niet dat de plaats van Landros is ingenomen door een van de leiders van de terreurgroep, een meester in impersonaties. Zo hebben de terroristen een mol binnen de veiligheidsdienst die geconfronteerd wordt met de dreiging van een nucleaire bom. De tweede thriller van Van Lustbader met Ludlums held Bourne in de hoofdrol. Minder sterk dan Ludlum, want waar Ludlum erin slaagde achtervolgingen eindeloos meeslepend te maken, krijgt de lezer nu een minder geloofwaardige hoofdpersoon en een minder overtuigend plot voorgeschoteld. Dit laatste komt vooral door de vele impersonaties. Toch voldoende spanning en actie om toch een grote groep lezers te plezieren. Paperback, vrij kleine druk.

Over Eric Van Lustbader

Eric Van Lustbader (Greenwich Village, 1946) is een Amerikaans auteur van thriller-, spionage- en fantasyromans.

Bibliografie

De Ninja

 • De ninja (The Ninja), Elsevier, 1981
 • De Miko (The Miko), Het Spectrum, 1986
 • Shironinja (White Ninja), Het Spectrum, 1992
 • De Kaisho (The Kaisho), Luitingh-Sijthoff, 1995
 • Tanjian (Floating City), Luitingh-Sijthoff, 1996
 • Kshira (Second Skin), Luitingh-Sijthoff, 1996

China Maroc

 • Jian (Jian), Het Spectrum, 1986
 • Shan (Shan), Het Spectrum, 1987

Jason Bourne

 • Het Bourne testament (The Bourne Legacy), Luitingh-Sijthoff, 2005
 • Het Bourne verraad (The Bourne Betrayal), Luitingh-Sijthoff, 2007
 • De Bourne sanctie…Lees verder op Wikipedia

Suggesties