Boek
Nederlands

Dribbels eerste woorden

Eric Hill (auteur)
+1
Dribbels eerste woorden
×
Dribbels eerste woorden Dribbels eerste woorden

Dribbels eerste woorden

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Aan de hand van de avonturen van Dribbel en zijn vriendjes leren peuters en kleuters bekende en minder bekende woordjes uit hun leefomgeving. Prentenboek met hardkartonnen pagina's en illustraties in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Woorden leren
Extra onderwerp
Aanwijsboeken
Titel
Dribbels eerste woorden
Auteur
Eric Hill
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Spot's first words
Uitgever
Houten: Unieboek, 2007
[18] p. : ill.
ISBN
9789047503347

Besprekingen

Boekjes met allerlei bekende afbeeldingen vormen een sterke motor in de taalverwerving van peuters. Om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren is het immers belangrijk dat ze in veelvuldige contexten geconfronteerd worden met een groot aanbod van woorden. Van dergelijke prentenboeken mag je verwachten dat ze aansluiten bij de ervaringen van jonge kinderen, dat de aangeboden woordenschat deel uitmaakt van courant gebruikte taal in de omgeving van kinderen, en dat de afbeeldingen waarheidsgetrouw zijn.

Dribbels eerste woorden voldoet alleszins aan die criteria. De grote zwartomlijnde en kleurrijke tekeningen zijn voor de meeste kinderen al bekend uit andere Dribbelboeken, en zijn eenvoudig en herkenbaar. De aangeboden woorden zijn geordend in thema's die aansluiten bij een peuterleven, zoals 'de keuken', 'de boerderij', 'de tuin', 'thuis', 'het feestje', 'aankleden' en 'logeren'. Enkel het thema 'Op school' is voor deze leeftijdsgroep minder relevant. Hier had men …Lees verder
Prenten-/aanwijsboek in groot formaat over het populaire gevlekte hondje Dribbel en zijn vriendjes. Aan de hand van 9 thema's uit de leefomgeving van peuters en kleuters (keuken, boerderij, school, tuin, strand, thuis, feestje, aankleden, logeren) leren kinderen bekende en minder bekende woordjes. Voor elk thema zijn twee tegenover elkaar liggende pagina's gebruikt. Centraal steeds een getekende situatie die aansluit bij het thema. Natuurlijk zijn Dribbel en zijn vriendjes daar afgebeeld. Linksboven telkens enkele zinnetjes verhalende tekst (geen doorlopend verhaal) waarin de getekende situatie beschreven wordt. Rechts een aparte kolom met de tekst Zie jij het? en een aantal van de voorwerpen (met woorden) die in de aanwijs- en kijkplaat (spread) aan de orde komen. De kolom werkt als herhaling, maar ook als hulpje. Kinderen kunnen zo op zoek naar de benoemde voorwerpen. De tekeningen zijn duidelijk, bevatten weinig details, zijn zwartomlijnd en daardoor zeer aansprekend en herkenbaar…Lees verder

Over Eric Hill

Eric Hill (Londen, 7 september 1927 – 6 juni 2014) was een Engelse kinderboekenschrijver die vooral bekend werd met de boeken van Dribbel.

Hij bedacht de gevlekte pup Dribbel speciaal voor zijn zoontje Christopher. Hij maakte een boekje waar Dribbel zich achter flapjes verstopte. Zijn zoon moest de pup dan zien te vinden. Het eerste boekje dat verscheen heette Waar is Dribbel? en werd een bestseller.

Het boekje verscheen voor het eerst in 1980.

Later maakte Eric Hill allerlei soorten boeken, waaronder prentenboeken, blokboekjes en bad- en stoffenboekjes. Dribbel heeft zijn populariteit te danken aan de eenvoudige, kleurrijke tekeningen en de onderwerpen die aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen.