Boek
Nederlands

Rupsje Nooitgenoeg

Eric Carle (auteur)
+1
Rupsje Nooitgenoeg
×
Rupsje Nooitgenoeg Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Hardkartonnen prentenboek voor jonge kinderen, over een rupsje dat zich vol eet tot het een vlinder wordt. In de bladzijden met achtereenvolgens 1 appel, 2 peren, 3 pruimen enz. zitten op de plaatsen waar de rups doorheen heeft gegeten, gaatjes in het papier.
Onderwerp
Voeding, Rupsen, Tellen
Titel
Rupsje Nooitgenoeg
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The very hungry caterpillar
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2019
[20] p. : ill.
ISBN
9789025770754 (hardback)

Besprekingen

In de Verenigde Staten is het werk van Carle al lang in allerlei vormen en voorwerpen gecommercialiseerd, en dat gebeurt nu ook in ons taalgebied. Rupsje Nooitgenoeg komt in allerlei formaten tot ons, nu ook op reuzenformaat, 58 op 42 cm, in stevig karton met ringband. Kleuters kunnen met moeite dit gigantische boek tillen, maar zullen het graag en vlug in hun spel betrekken, om achter te schuilen, als wand voor een kamp of voor een poppenkast. Voor die laatste functie is deze reuzenversie uitgelezen (zie foto). De knuffel uit een vorige editie kunnen kinderen effectief door de gaatjes steken. In het licht van Carle's visie op prentenboeken als speelboeken met een educatieve kant is het logisch dat zo'n groot boek wordt ontwikkeld: het nodigt nog meer tot spelen uit, en kan goed in groepsverband aangewend worden om te leren tellen of de dagen van de week te oefenen. In de klas of bibliotheek dan, want voor het individuele gezin is dit boek duur (?45, en eventueel nog ?15 erbij voor zo…Lees verder
Herdruk op groot, oblong formaat van dit klassieke prentenboek, dat al in vele verschillende uitvoeringen is verschenen. Vanwege de vijftigste verjaardag van Rupsje Nooitgenoeg zijn vooring twee pagina’s toegevoegd met een voorwoord van de auteur (1929) en korte achtergrondinformatie. Daarna volgt het bekende verhaal over het rupsje dat uit een eitje kruipt en op zoek gaat naar eten. Elke dag van de week eet hij zich door iets lekkers heen. De gezonde dingen die hij op de werkdagen eet zijn op de volgende vijf afgesneden pagina's te zien. Op de achterkant staat steeds dezelfde illustratie inclusief het rupsje dat naar buiten kruipt uit het uitgestanste ‘eetgat’. Na al deze gezonde dingen, leeft hij zich op zaterdag uit op een reeks onweerstaanbare lekkernijen, die hem een flinke buikpijn opleveren. Na een rustige zondag met een enkel groen blaadje gaat het weer wat beter. En na twee weken volgt de verrassing en komt het rupsje in prachtige vlindergedaante uit zijn cocon gekropen. Door…Lees verder

Rupsje Nooitgenoeg

'Rupsje Nooitgenoeg' voorstellen hoeft niet. Al 45 jaar kruipt deze sympathieke rups op een nacht uit een eitje, vreet zich een week vol door de meest onwaarschijnlijke dingen als een zure bom, salami en kersentaart, om zich vervolgens te ontpoppen tot een vlinder. Generaties kinderen hebben het ongetwijfeld mee opgedreund “Op maandag at hij zich dwars door een appel heen, maar genoeg had hij nog niet. Op dinsdag at hij zich dwars door twee peren heen, maar genoeg had hij nog niet. Op woensdag ...” (p. 5).
Het veertigjarige bestaan van de rups werd gevierd met een prachtig pop-upboek, voor zijn 45 jaar wordt hij getrakteerd op een hologram. Door het boek te bewegen zie je de hele evolutie al op de cover: van klein rupsje tot uit de kluiten gewassen exemplaar, over cocon tot vlinder. Een leuke gimmick, die gelukkig de prijs niet uit de pan doet swingen. Zodat dit ook de volgende generatie toelaat des te meer te genieten van deze evergreen.

Over Eric Carle

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929) is een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hungry Caterpillar (1969), in het Nederland…Lees verder op Wikipedia