Boek
Nederlands

Wat ik de bomen wil vertellen

+1
Wat ik de bomen wil vertellen
×
Wat ik de bomen wil vertellen Wat ik de bomen wil vertellen

Wat ik de bomen wil vertellen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Boompje reist met de ganzen mee naar de Noordpool. Hij ziet vlaktes met ijs en bergen van steen, maar nergens een boom. Het ijs smelt, maar waarom? Prentenboek over klimaatverandering. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.
Titel
Wat ik de bomen wil vertellen / [tekst en illustraties] Enzo Pérès-Labourdette
Auteur
Enzo Pérès-Labourdette
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2018
[28] p. : ill.
ISBN
9789025873165 (hardback)

Besprekingen

In dit prentenboek vragen de ganzen Boompje mee op hun reis naar het Noorden. Ze zijn dagenlang onderweg, en als ze er eindelijk zijn, ziet Boompje vlaktes van ijs en bergen van steen. Nergens is een boom te bekennen, er zijn wel dieren en bloemen. Boompje geniet, maar dan barst het ijs en smelt de gletsjer. Boompje wil weten waarom, maar de dieren weten het niet. Boompje wil helpen, maar hoe? Het is duidelijk dat dit verhaal over klimaatproblemen gaat, toch is het er niet ‘te dik’ bovenop gelegd of met verwijten en oplossingen. Het einde blijft open, waardoor er verder over gepraat kan worden, naar eigen invulling en inzicht. Prachtige prenten, veel in ‘ijzige tinten’, passend bij de natuur. Dit boek kwam tot stand met subsidies waardoor de auteur en illustrator een reis kon maken naar Spitsbergen. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.

Wat ik de bomen wil vertellen

Dit mooie prentenboek bevat een zeer actueel thema. Een boompje wordt in de winter door een groep ganzen meegenomen naar het verre noorden. Boompje verbaast zich over de speciale natuur in dat verre oord. Nergens bevindt er zich een andere boom. Toch ontdekt hij snel dat hij niet alleen is op deze ijsvlakte en hij begint zich thuis te voelen.

Maar dan smelt het ijs en ziet Boompje de mooie wereld rond hem vergaan. Hij moet terug thuis geraken want hij beseft dat hij een taak heeft: de ander bomen ‘het’ vertellen. Hij wil iedereen laten weten wat hij gezien en beleefd heeft, en hen de vraag stellen: ‘Wat denken JULLIE, hoe dit komt?’ Zo eindigt dit verhaal en doet klein en groot nadenken.De auteur reisde zelf naar de Noordpool en verwonderde zich over deze natuur. Die verwondering vind je terug in dit verhaal. Met weinig tekst maar wondermooie tekeningen krijg je een beeld van hoe de auteur zich voelde. De angst en verbazing wanneer deze mooie natuur dr…Lees verder