Daisy
Nederlands

Sammie en opa

Enne Koens (auteur)
+1
Sammie en opa
×
Sammie en opa Sammie en opa

Sammie en opa

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Sam is negen en woont grotendeels bij zijn opa, omdat zijn mama moet werken. Over zijn papa weet hij niets, omdat mama nooit over hem wil praten. Hij heeft het naar zijn zin bij zijn opa, want ze doen samen leuke dingen en hij kan geweldig verhalen vertellen. Hoe moet het verder als opa in het ziekenhuis belandt?
Onderwerp
Grootouders, Dood, Familie
Extra onderwerp
luisterboeken
Titel
Sammie en opa
Auteur
Enne Koens
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2013
1 cd
Speelduur
4:25:21
Oorspr. uitgever
Moon
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Besprekingen

De 9-jarige Sam (ik-figuur) woont een aantal dagen per week bij zijn opa, de vader van zijn alleenstaande moeder. Sam kan het goed met opa vinden. Hij luistert graag naar diens (stoere) verhalen, hoewel hij best beseft dat niet alles wat opa vertelt, op waarheid berust. Omdat Sam graag wil vliegen, bouwt opa een vliegtuig voor hem. Tot een gezamenlijke vlucht komt het niet, want opa wordt ziek en overlijdt. Hoofdstukken over de avonturen van Sam en opa worden regelmatig afgewisseld door hoofdstukken waarin Sam bij zijn moeder is. Door de komst van haar nieuwe vriend voelt hij zich bij haar niet helemaal op zijn gemak. Ook zou hij graag willen weten wie zijn vader is. Het aandoenlijke verhaal wordt ingetogen verteld in korte, getitelde hoofdstukken. Ondanks de fantasievolle avonturen wordt het geheel nergens geforceerd lollig. Met tekeningen in zwart-wit en grijstinten, die een aantal verhaalmomenten illustreren. Een fijn leesavontuur voor kinderen vanaf ca. 9 jaar, voorlezen vanaf ca…Lees verder

Sammie en opa

Sammie is een jongen van negen jaar die grotendeels wordt opgevoed door zijn grootvader. Zijn opa kan enorm goed verhalen vertellen en zich inleven in de leefwereld van Sammie. Er komen heel uiteenlopende thema's aan bod en ze worden allemaal op een originele, zelfs licht filosofische wijze benaderd. Zo komen problemen op school aan bod, een ruzie met zijn moeder, de dood van hun kat, de nieuwe vriend van zijn mama en tenslotte de dood van opa. Dit wordt afgewisseld met de fantasieverhalen die opa zo goed kon vertellen. Sammie wordt heel mooi beschreven; zijn gevoelens en zijn denken worden op een intense en klare wijze verwoord. Het is vaak zijn opa die hem helpt om zijn gevoelens een plaats te geven. Het boek leest heel vlot, dankzij de korte hoofdstukken, de afwisselende thema's en de altijd aanwezige humor. Op het einde van het boek wens je iedereen zo'n opa toe!

Over Enne Koens

Enne Koens (1974) is een Nederlandse auteur en toneelschrijfster. Sinds 2006 schrijft ze verscheidene korte verhalen in het Hollands Maandblad. Ze heeft een studie gevolgd op het Rits en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Koens is getrouwd en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter.

Bibliografie

Boeken

 • Tot alles gezegd is (2007)
 • Vogel (2011)
 • Sammie en Opa, waar begint de wind? (2013)
 • Hotel Bonbien (2015)
 • Ik ben Vincent en ik ben niet bang (2017)
 • Die zomer met Jente (2019)

Theater

 • Monologen over de liefde (2002)
 • Lachen zullen we (2002)
 • Niemand in het bijzonder (2003)
 • Feest! (2003)
 • De Kunst van het Ontbijt (2004)
 • Visite (2004)
 • Heute noch verdommeLees verder op Wikipedia