Boek
Nederlands
Een hoogbejaarde, gedeeltelijk verlamde man vraagt zijn dochter, de schrijfster, om hem te helpen zijn leven te bee͏̈indigen. In Frankrijk is hulp bij euthanasie echter strafbaar.
Extra onderwerp
AUT, De leesbrigade, Betty
Titel
Het is mooi geweest
Auteur
Emmanuele Bernheim
Vertaler
Martine Woudt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Tout s'est bien passé
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Artemis, 2013
204 p.
ISBN
9789047204060 (paperback)

Besprekingen

Sinds ze in 1993 de Prix Médicis voor haar roman Zijn vrouw won, is Emmanuèle Bernheim (1955) een gevestigde waarde in de Franse letteren. Ook haar laatste roman kreeg veel aandacht en werd genomineerd voor de Orange Prize for Fiction 2013. Het is mooi geweest luidt de titel in Nederlandse vertaling van deze hoogst intrigerende autobiografische roman. De ondertitel verraadt meteen dat het geen easy reading zal worden: ‘Een dochter neemt afscheid van haar vader’. Een tearjerker is het echter niet geworden, wel een laconiek relaas van een dochter die de laatste wens van haar 88-jarige vader, een bon vivant en gevestigd kunstverzamelaar, zo goed en zo kwaad mogelijk tracht te vervullen.
‘Ik wil dat je me helpt er een einde aan te maken’, had haar vader in het najaar van 2008 gevraagd, nadat hij in de kliniek was opgenomen na een beroerte. Hij is gedeeltelijk verlamd geraakt en vindt dat het goed geweest is. Deze doodswens accepeteren en helpen uitvoeren is voor E…Lees verder
Een 88-jarige, gedeeltelijk verlamde man vraagt zijn dochter, de schrijfster, hem te helpen zijn leven te beëindigen. In Frankrijk is hulp bij euthanasie te allen tijde strafbaar. De situatie is dus niet vergelijkbaar met de Nederlandse. Ze moeten naar Zwitserland uitwijken. Tegenstanders roeren zich en justitie dreigt te worden ingeschakeld. De eigenzinnige persoonlijkheid van de vader maakt het er niet gemakkelijker op. Autobiografisch relaas dat zeer openhartig en gedetailleerd de indringende beslissingen, de moeilijkheden, de vaak tegenstrijdige gevoelens van de dochter weergeeft. Sentimentaliteit wordt vermeden. In een opeenvolging van korte observaties, verwoord in korte zinnen zonder opsmuk, wordt het hele proces gevolgd. Kleine druk.

Over Emmanuele Bernheim

Emmanuèle Bernheim (Parijs, december 1955 – aldaar, 10 mei 2017) was een Franse schrijfster die in 1993 de Prix Medicis won met haar boek Sa femme. Ze schreef samen met François Ozon ook het scenario van de film Swimming Pool. Bernheim woonde in Parijs en werkte er voor de televisie.

In 1998 schreef ze, alleen deze keer, Friday Night, verfilmd door Claire Denis, met Valérie Lemercier en Vincent Lindon in de hoofdrol. Michel Houellebecq werkte ook samen met haar aan een filmbewerking van 'Plateforme'. In 2013 publiceerde ze bij Gallimard Tout s’est bien passé, een verhaal over haar vader die ze bijstond in de laatste dagen van zijn leven. Voor dit laatste werk werd zij genomineerd voor de Prix Orange du Livre.

Ze overleed aan kanker op 61-jarige leeftijd.

Romans