Boek
Nederlands

Meneer Papier is verscheurd

Elvis Peeters (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)
+1
Meneer Papier is verscheurd
×
Meneer Papier is verscheurd Meneer Papier is verscheurd
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Meneer Papier wordt letterlijk verscheurd door tegenstrijdige verlangens: lekker bij de haard blijven zitten en buiten in de sneeuw lopen. Prentenboek met zachtgekleurde illustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Meneer Papier is verscheurd / tekst Elvis Peeters ; ill. Gerda Dendooven
Auteur
Elvis Peeters
Illustrator
Gerda Dendooven
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2003
[26] p. : ill.
ISBN
9789058382054 (hardback)

Besprekingen

Dit boek is een vervolg op het met een Boekenpauw bekroonde Meneer Papier gaat uit wandelen, waarin Meneer Papier met schaar en papier een eigen wereld schiep. Ook hier is hij met zijn schaar in de weer. Hij knipt snippers die hij door het raam naar buiten laat vliegen. Het witte landschap trekt hem onweerstaanbaar aan. Hij knipt zichzelf een sjaal, handschoenen, een muts, laarzen en een dikke jas. Als hij de deur opentrekt, twijfelt hij tussen de witte kou en het warme vuur in de haard, waarnaast zijn luie stoel en zijn boeken lonken. Op een dubbele prent wordt zijn twijfel uitgebeeld: je ziet hem zowel binnen- als buitenstappen. Het gevolg is dat hij zowel letterlijk als figuurlijk wordt verscheurd. Terug binnen plakt hij zichzelf weer aan elkaar. Hij troost zich met de gedachte dat hij straks lekker bij het vuur een verhaal over sneeuw kan lezen.

Het verhaal op zich vind ik niet zo sterk, er steekt weinig spankracht in: het gevoel verscheurd te zijn, blijft erg gratui…Lees verder
Mijnheer Papier wordt verscheurd door twijfel of hij binnen bij de open haard zal gaan zitten of buiten in de sneeuw zal gaan lopen. Die verscheurdheid vindt ook letterlijk plaats: terwijl hij op de drempel staat klapt de deur dicht en bevindt zijn ene helft zich binnen en de andere helft buiten. Een kleurig prentenboek in gemengde techniek: met papiercollages, krijt en verf. De tekst staat over de illustraties in handgeschreven letters. Een nogal gezocht thema, slordig uitgevoerd. Voor in het boek brandt een vuurtje in de haard terwijl er op de volgende bladzijde een haardvuurtje wordt gemaakt. Mijnheer Papier zet eerst alle ramen wijd tegen elkaar open om vervolgens te beweren dat de vensters met moeite opengaan. I.p.v. een berijpte tak staat er berijmde tak. Een rood vogeltje wordt roodborstje genoemd dat "Ting ting ting" tegen het venster tikt (het liedje spreekt van tik, tik tik). De kritische kijker ontdekt dat b.v. de hond telkens van een ander stukje papier lijkt te zijn gemaa…Lees verder

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties