Boek
Nederlands

Meneer Papier en zijn meisje

Elvis Peeters (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)
+1
Meneer Papier en zijn meisje
×
Meneer Papier en zijn meisje Meneer Papier en zijn meisje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Meneer Papier knipt voor zichzelf een meisje van papier. Wanneer het meisje weg wil, knipt hij haar voeten en handen af. Prentenboek met zachtgekleurde illustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Meneer Papier en zijn meisje
Auteur
Elvis Peeters
Illustrator
Gerda Dendooven
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789058384683 (hardback)

Besprekingen

5+ ? Meneer Papier is niet zomaar een prentenboekfiguurtje dat rechttoe rechtaan naar de realiteit is geboetseerd. Alleen zijn naam al verklapt dat hij als personage uit de prentenboeken van Gerda Dendooven en Elvis Peeters noodgedwongen een wezen is dat enkel op papier bestaat. Daarnaast hij is ook nadrukkelijk het resultaat van heel wat knip- en plakwerk met gekleurd papier. Weinig prentenboekfiguren dragen dan ook zo duidelijk hun creatieproces in zich en onthullen zo gemakkelijk hoe ze werkelijk ontstaan zijn. Zeker als je beseft dat de persoonlijke lievelingsbezigheid van Meneer Papier ook nog eens knippen is, en dat hij de schaar daarom altijd in de aanslag heeft.

Het mag dan ook geen wonder heten dat Meneer Papier in het verleden al een dankbaar figuur is gebleken voor de Dendooven, die in de loop van haar carrière meer en meer collagetechnieken heeft geïntegreerd in haar tekenwerk. Zo leverden de vorige twee boeken over Meneertje Papier, Meneer Papier gaat wandelen (De …Lees verder
Geïnspireerd door een foto knipt Meneer Papier voor zichzelf een meisje. “Je bent lief”, zegt hij en wil haar dragen en op schoot houden. Het meisje wil echter vrij zijn en danst achter vlinders aan en hangt aan takken. Meneer Papier knipt eerst haar voeten en later haar handen eraf. Heeft hij nu macht over haar? Dan begint het te waaien. Dit is na 'Meneer Papier gaat uit wandelen' (Boekenpauw 2002) en 'Meneer Papier is verscheurd' (Vlag en Wimpel beeld 2004)* het derde boek over Meneer Papier. Het originele gedurfde prentenboek heeft wat stijve, collageachtige illustraties in zachte tinten, soms over beide pagina’s. De tekst staat er in dunne hanenpoten (fantasieletter) naast en doorheen geschreven. De uitgave is tot in de puntjes verzorgd: mooi gebonden, stevig glad papier en fraaie schutbladen. De filosofische inhoud biedt aanknopingspunten om te praten over liefde en macht. Voorlezen, prenten kijken en erover praten. Vanaf ca. 5 jaar.

Meneer Papier en zijn meisje

Meneer Papier zit op een bank in de zon, in het gras, tussen de bomen. Er waait een foto van een meisje voorbij. De foto dwarrelt wat verder in de vijver. Meneer Papier wil ook een meisje, hij neemt zijn schaar en knipt een mooi meisje van papier. Algauw wil ze rennen en spelen, maar Meneer Papier wil haar helemaal voor zichzelf. Hij knipt haar voeten af, zodat ze niet meer bij hem vandaan kan lopen. Wanneer ze van tak tot tak slingert, knipt hij ook haar armen af. Eindelijk zit ze rustig bij hem op de bank. Dan komt er een felle wind, die het meisje wegblaast. Ze kan zich nergens aan vastgrijpen en ze dwarrelt naar de vijver en zinkt. Eerder verschenen en bekroond in deze reeks: 'Meneer Papier gaat uit wandelen' en 'Meneer Papier is verscheurd'. Origineel is in één woord de samenvatting voor dit prentenboek waarin Elvis Peeters en Gerda Dendooven elkaar andermaal feilloos vinden. Er is geen woord teveel, geen kleur te weinig. De tekst is helder, met poëtische tonen en vertelt een …Lees verder

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties