Boek
Nederlands

Koesterversjes

Elly Van der Linden (auteur), Suzanne Diederen (illustrator)
+1
Koesterversjes
×
Koesterversjes Koesterversjes
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Versjes voor baby's en peuters over troosten, houden van en koesteren. Prentenboek met paginagrote tekeningen in pastelkleuren. Vanaf ca. 1 t/m 3 jaar.
Titel
Koesterversjes
Auteur
Elly Van der Linden
Illustrator
Suzanne Diederen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[25] p. : ill.
ISBN
9789044809701

Besprekingen

Vrij groot formaat prentenboek met twaalf gedichtjes/versjes voor het nog ongeboren kind, de baby en de peuter. De gedichtjes bestaan uit korte zinnen (van een tot drie woorden) met wisselende rijmschema's. De woorden zijn soms nonsenswoorden ('kadolleke'). Versjes die dienen om te troosten en om te vertellen hoeveel je van iemand houdt. Ze zijn wisseld afgedrukt op de linker- of rechterpagina in redelijk grote zwarte letters. De pastelkleurige, simpele, soms naïef aandoende verfillustraties staan op een dubbele pagina en hebben een steeds wisselende achtergrondkleur. De auteur heeft meerdere versjesboeken met een bepaald thema voor deze leeftijdsgroep geschreven. Zowel de teksten als de illustraties zijn mierzoet; er bestaan beslist betere boeken in deze categorie. Om voor te lezen en te bekijken met kinderen vanaf ca. 1 t/m 3 jaar.

Koesterversjes

De titel vermeldt het zelf: het is een echt koesterboek. Het boek straalt rust, eenvoud en liefde uit. Tekeningen en teksten ondersteunen elkaar. De versjes zijn lekker ritmisch, en groeien mee met het kind. Er is een versje over zwangerschap, over borstvoeding, over de eerste stapjes ... De peuter zit later op de schommel en 'pijntjes' worden weggekust. Tekst en tekeningen baden in een lieflijke sfeer. De versjes bevatten een overvloed aan verkleinwoorden - aaiebolleke in 'Koester kadolleke', slokkerdeslokjes in 'Slokjes', en zonnezoentjes in 'Zonneschijn', maar ze spelen wel leuk met taal. De traditionele tekeningen in zachte pastelkleuren passen er goed bij. Het is vooral een boek om bij weg te dromen, een feel-goodboek, een boek voor (aanstaande) ouders, baby's en peuters.