Boek
Nederlands

Het suikerfeestcadeau

Elly Van der Linden (auteur), Suzanne Diederen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Samir versiert op (koran)school een schoenendoos en vult deze met cadeautjes voor een kind dat het minder goed heeft. Dat is een traditie bij het vieren van het islamitische Suikerfeest. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Het suikerfeestcadeau
Auteur
Elly Van der Linden
Illustrator
Suzanne Diederen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[26] p. : ill.
ISBN
9789044813869 (hardback)

Besprekingen

Een schoenendoosactie is een bekend fenomeen in onderwijsland. Kinderen vullen een schoenendoos met cadeautjes of schoolspulletjes voor arme mensen. In dit prentenboek staat het geven van zo’n doos in het kader van het islamitische Suikerfeest centraal. Samir versiert op (koran)school een schoenendoos. Hij gaat de doos vullen met cadeautjes. Van zijn ouders en opa krijgt hij geld om deze presentjes te kopen. Maar dan raakt hij de envelop met geld kwijt. Mooi uitgewerkt prentenboek waarin meerdere aspecten van de ramadan, het Suikerfeest en de achterliggende godsdienstige gedachten met respect en kennis van zaken zijn uitgewerkt. Leuk detail vormt het bezoek aan de bibliotheek en de wijze waarop (voor)lezen en prentenboeken zijn verweven in het verhaal. Samir en zijn familie zijn van Noord-Afrikaanse afkomst. Elke dubbele pagina bevat één grote illustratie met een deel van het verhaal in tekst en beeld. Deze teksten zijn vrij lang, echter doordat het verhaal in delen voor te lezen is, …Lees verder

Het suikerfeestcadeau

De ramadan loopt op zijn einde en de kinderen maken met de klas een doos waarin de cadeautjes voor de arme kinderen komen. Voor Samir is het een fijne tijd. Samen met zijn familie en vriendjes gaat hij straks het Suikerfeest vieren en hijzelf krijgt ook geschenkjes.
De bedoeling van dit verhaal is om de ramadan en het Suikerfeest aan jonge kinderen - die niet tot de islam behoren - uit te leggen. Het verhaal  gaat over een familie die het Suikerfeest gaat vieren samen met vrienden. Het is eenvoudig verteld en de illustraties zijn sprekend maar iets te flets en soms iets te weinig zeggend.
Wel is het jammer dat het lezen van dit verhaaltje je niet veel wijzer maakt. Wat is de 'vasten tijdens de ramadan' bijvoorbeeld en wat is een moskee? Hoe kan een kind van vier jaar die nog weinig met religie te maken heeft gehad zich daarbij iets voorstellen? Cadeautjes horen bij elk feest maar dan kan je je daarbij toch iets voorstellen zoals bij jarig zijn of het sinterklaasfeest bv. B…Lees verder