Boek
Nederlands

Eline en de ziekenhuismuis

Ellen Tijsinger (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Eline's vriendje Joost ligt in het ziekenhuis. Eline mag hem namens de hele klas bezoeken. Dan duikt er plotseling een kleine muis op en dat mag niemand weten. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Eline en de ziekenhuismuis / Ellen Tijsinger ; met tek. van Noelle Smit
Auteur
Ellen Tijsinger
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2002
85 p. : ill.
ISBN
90-00-03409-4

Besprekingen

Joost ligt in het ziekenhuis met een gebroken been. De hele klas maakt een mooie tekening voor hem. Eline wordt uitgekozen om hem het boek met alle tekeningen te brengen. Joost en kamergenootje Annemiek hebben een verrassing voor Eline. In hun kamer woont een muisje. Het muisje is tam en het komt enkel te voorschijn als de kinderen alleen in de kamer zijn. De dokter en de verpleegsters weten er niets van. Net tijdens het bezoek van Eline wordt het muisje ontdekt door een verpleegster. Meteen staat heel het ziekenhuis in rep en roer. De kinderen moeten een slim plan bedenken.

Een verhaal waarin kinderen erin slagen om de volwassenen voortdurend te misleiden, biedt gegarandeerd een flinke portie leesplezier.
[Anita Wuestenberg]
Na 'Eline en kleine meeuw'* is dit het tweede boek over Eline, die op een speciale vriendjesdag klasgenootje Joost in het ziekenhuis mag bezoeken. Op Joosts kamer huist een tamme muis die hapjes meeëet, maar dat mag niemand weten. Het verhaal wordt vanuit de belevingswereld van kleuters verteld; de volwassenen spelen begripvol op elke situatie in. Eenvoudige zinsbouw zonder ingewikkelde constructies. Veelal korte en enkele samengestelde onderschikkende zinnen, waarvan de meeste op een nieuwe regel beginnen. Begrijpelijk taalgebruik. Er zijn meest woorden van een lettergreep gebruikt, maar woorden van meer lettergrepen komen ook voor. Verluchtigd met enkele eenvoudige zwartwittekeningetjes, passend bij de tekst. Harde kaft met omslagillustratie in kleur van Eline en de muis. Een positief kinderboek: ziekenhuisopname kan ook leuk en spannend zijn! Door de indeling in twaalf hoofdstukjes en het hoge dialooggehalte is het boek uitstekend geschikt om voor te lezen vanaf 5 jaar en om zelf t…Lees verder

Over Ellen Tijsinger

Ellen Tijsinger (Utrecht, 7 september 1947 – Utrecht, 26 maart 2016) was een Nederlandse schrijfster van voornamelijk kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Na de middelbare school behaalde Tijsinger haar pedagogisch getuigschrift. Ze gaf les op verschillende scholen, in handenarbeid, kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding. Onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger schreef ze boeken en artikelen voor volwassenen over het leven van en omgaan met jonge kinderen. Ook haar eerste kinderboeken verschenen onder die naam; vanaf haar derde kinderboek gebruikte ze de naam Ellen Tijsinger. Ze trouwde in 1970 en had een dochter en zoon.Ze heeft meer dan 50 boeken.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van de door haar geschreven boeken voor de jeugd.

  • 2011 - De verdwenen bedelarmband
  • 2011 - Brugklas in actie
  • 2007 - Een heel jaar jarig
  • 2007 - Ee…Lees verder op Wikipedia