Boek
Nederlands

Z@p boy

Elizabeth Honey (auteur), Sabine Mutsaers (vertaler), Elly Hees (illustrator)
Ned en zijn vrienden komen een man op het spoor die over de hele wereld op bestelling zeldzame dieren levert. Ze besluiten deze stroper in de val te laten lopen. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Z@p boy
Auteur
Elizabeth Honey
Vertaler
Sabine Mutsaers
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Remote Man
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2010
300 p. : ill.
ISBN
9789048807130 (hardback)

Besprekingen

Z@p Boy is een detectiveverhaal van Elizabeth Honey voor dierenliefhebbers. De jonge Ned is een reptielenfan en computernerd, een combinatie die hem niet meteen populair maakt. Zijn moeder kampt met een depressie en daarom gaat hij bij zijn nichtje Kate logeren. Later gaat hij met zijn moeder logeren bij een vriendin in de VS. Ned leert er Rocky kennen, ook een dierenfan. Ze komen een internationale stropersbende op het spoor. Rocky en Ned houden contact met Kate in Australië en sluiten via het internet ook vriendschap met de Jamaicaanse Pienterman en de Franse Yvette. Samen slagen ze erin om de bende op te rollen. De plot steunt nu en dan op toevalligheden en geluk, maar gaat vlot vooruit en bevat enkele spannende momenten.
Naast een detectiveverhaal is Z@p Boy ook een roman over families en bevat het een boodschap over natuurbehoud (die er nogal dik bovenop ligt). De auteur geeft aanvankelijk een goed beeld van Neds relatie met zijn moeder. Haar depressie jaagt Ne…Lees verder
De 13-jarige Ned - Z@p boy - is dol op computers en reptielen. Samen met zijn nichtje Kate komt hij in Australië de handel in bijzondere, soms bijna uitgestorven dieren op het spoor. Ned gaat tijdelijk met zijn depressieve moeder in Amerika wonen, waar hij bevriend raakt met Rocky. Ook daar merken zij dat dieren slachtoffer worden van stropers. De twee gaan op onderzoek uit; met behulp van chatvrienden, een Frans meisje en een jongen uit Jamaica en met de Australische Kate zetten ze een val. Het volle verhaal vraagt een zekere inspanning van de lezer; het wordt regelmatig onderbroken door zinnen in cursief, die Neds gedachten weergeven, en verslagen van gesprekken in de chatrooms en e-mails (afgedrukt tegen een donkere ondergrond). Met grappige tekeningen in zwart-wit. De afbrekings- en andere fouten hadden vermeden kunnen worden. Een overwegend grappig verhaal, waarin niet alles even goed is uitgewerkt. De auteur is bekend van haar serie over Henni uit de Steenstraat. Vanaf ca. 11 jaar.

Z@p boy

Ned woont  met zijn moeder in het zuiden van Australië. Zij houdt zich bezig met het onderzoek van bomen en is daardoor weinig thuis. Ned heeft twee hobby's, namelijk reptielen (voornamelijk slangen) en computers. Zijn ouders zijn gescheiden, van zijn vader is geen sprake meer.
Om zijn nogal labiele moeder even rust te gunnen, gaat Ned op advies van een psychiater voor een paar weken bij zijn tante in Northern Territory logeren. Daar leert hij zijn nichtje Kate veel beter kennen. Omdat hij zo verzot is op slangen gaat Kate samen met een aboriginaljongetje voor hem op zoek naar een python
Na een tijdje gaat Ned terug naar huis waar zijn moeder hem weet te zeggen dat ze voor een paar weken gaan logeren bij Martha in Amerika. Daar houdt Ned contact met Kate via een chatroom. Kate vertelt hem dat HUN python na de ontmoeting met Frank Laana (bijnaam de cowboy omdat hij altijd een cowboyhoed draagt) in de winkel van haar vader op mysterieuze wijze is verdwenen …
In Amerika…Lees verder

Over Elizabeth Honey

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door LiteraryRun

Elizabeth Honey (Wonthaggi, 1947) is een Australisch schrijfster en illustrator.

Honey schreef reeds een vijftiental kinderboeken, waaronder prentenboeken en een gedichtenbundel. In Nederland en Vlaanderen is ze vooral bekend door haar boeken over de kinderen uit de Steenstraat.

Bibliografie

  • 2005 – Steenstraat 45 + 47 : (en alles wat er gebeurd is); de eerste druk hiervan was in Australië (45 + 47 stella street and everything that happened)
  • 2006 – De vakantie van de Steenstraat : (en alles wat er in de bush gebeurde)
  • 2007 – Nieuwe vrienden voor de Steenstraat : (hoe alles op z'n kop stond en toch weer goed kwam)
  • 2008 – Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn
  • 2008 – Steenstraat
  • 2009 – Verboden te aaien : (over ons schoolkamp vol maffe dieren en bijzondere belevenissen)
  • 2010 – Z@p boy
  • 2012 – Wat vind jij, Emma Weetal?

Suggesties