Boek
Nederlands

Olivia heeft zin in zomer

Elisabeth Mollema (auteur), Gertie Jaquet (illustrator)
+1
Olivia heeft zin in zomer
×
Olivia heeft zin in zomer Olivia heeft zin in zomer
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De 8-jarige Olivia beleeft allerlei avonturen met haar vriendjes, oppas Rinus en haar licht dementerende oma. Oma komt logeren, ze gaan naar de camping en Olivia wordt 9 jaar. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vakantie
Titel
Olivia heeft zin in zomer
Auteur
Elisabeth Mollema
Illustrator
Gertie Jaquet
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
183 p. : ill.
ISBN
9789020978063

Besprekingen

De negenjarige Olivia Engel beleeft in opeenvolgende korte hoofdstukjes telkens een nieuw avontuur. Het meisje maakt de gekste dingen mee met haar grappige oppas Rinus, haar vergeetachtige oma, haar vrienden Cindy en Wouter, Kwekje de eend en Sonja de kip. Zo besluit Olivia dat ze zwanger is, en om dat te bewijzen toont ze aan Rinus een zakje onder haar oksel met daarin een ei. Wanneer het breekt, zegt Olivia, "Het geeft niet. Ik heb eigenlijk nog geen zin om moeder te worden." Wanneer Rinus in een ander verhaal wil gaan vissen op zee, blijkt er een probleem met de motor te zijn, waardoor de boot enkel nog achteruit kan varen. Verder rijden Olivia en oma een heel eind naar het bos, waar ze eerst een lange wandeling willen maken en genieten van de boslucht, om daarna iets eten in 'De vrolijke weduwe in het bos'. Oma is er zeker van dat ze nog weet waar dat romantische restaurant van vroeger is, maar toch belanden ze terug in de straat waar Olivia woont, zonder boswandeling en zonder be…Lees verder
Olivia is 8 jaar, een beetje ondeugend en beleeft allerlei avonturen met haar vriendjes en haar grappige oppas Rinus. Het boek is opgebouwd uit korte, getitelde hoofdstukken waarin steeds een ander onderwerp centraal staat. Ze gaan bijvoorbeeld als verrassing Olivia’s licht dementerende oma uit het verzorgingshuis halen, naar de camping of met een boot uit varen. Ook krijgt Olivia een eendje en een kip als huisdier, verkoopt ze rommel op de rommelmarkt en verzint ze een originele manier om haar verjaardag te vieren. De verhaaltjes zijn vlot geschreven en bevatten veel humor. Verder verzint Olivia af en toe een kort, grappig versje. De zwart-witillustraties sluiten goed aan bij de tekst. Het boek bevat verhalen uit de eerder verschenen boeken over Olivia: 'Olivia Engel', 'Olivia in de gloria' en 'Olivia heeft wintertenen'. Leuk om voor te lezen, sluit goed aan bij de dagelijkse belevingswereld, vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Olivia heeft zin in zomer

Saaie dingen staan niet in het woordenboek van de bijna negenjarige Olivia. Ze is dol op avontuur. Met veel handigheid manoeuvreert ze menige situatie naar haar hand. Gelukkig kan ze daarbij rekenen op de steun van haar oppas Rinus. Ook oma, die vroeger burgemeester was, steunt de gekke fratsen van haar kleindochter. Samen met haar beste vriendin Cindy, het eendje Kwekje en de kip Sonja beleeft Olivia een geweldige zomer. Elizabeth Mollema heeft met dit boek een trefzeker geheel neergezet. Het zijn stuk voor stuk frisse verhalen geworden. Voorspelbaarheid werd handig omzeild en de wendingen zijn vaak grappig. Wanneer Olivia een ei wil uitbroeden, dat ze ergens van onder een kip heeft gestolen, vindt ze er niet beter op dan dat ei onder haar oksel warm te houden. Herkenbare situaties die vaak gekruid zijn met een pittige pointe. De belevenissen van Olivia Engel zijn onderverdeeld in kleine hoofdstukjes die je perfect afzonderlijk van elkaar kan (voor)lezen. Tezelfdertijd functioneert d…Lees verder

Over Elisabeth Mollema

Elisabeth Mollema (Amsterdam is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en thrillers.

Levensloop

Mollema studeerde sociologie, ging een jaar op een universiteit werken, maar besloot om journalist te worden. Nadat zij een boek had geschreven over Tweelingen (voor volwassenen), stelde haar uitgever voor om kinderboeken te gaan schrijven. Haar eerste kinderboek De Schat in de Verboden Duinen publiceerde zij in 1986. Na ongeveer veertig kinderboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen en voor alle leeftijden te hebben geschreven, begon ze met het schrijven van thrillers. Na aan aantal thrillers schrijft ze sinds 2018 alleen weer jeugdboeken. Zie hier de boeken in het bibliografie overzicht.

Bibliografie

.. Mo en Tijger vieren feest ( Moon 2020)

De reis van Sofie Grossman ( Volt 2020)

Suggesties