Boek
Nederlands

Krieltje

Elisabeth Mollema (auteur), Monique Beijer (illustrator)
Krieltje is klein voor zijn leeftijd. Daarom valt hij in zijn klas niet op. Hij doet vreselijk zijn best om te groeien door heel veel te eten. Zou hij zo de aandacht van Minthe kunnen trekken? Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Voeding, Klein zijn, Koken
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Krieltje
Auteur
Elisabeth Mollema
Illustrator
Monique Beijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Goor, 2009
103 p. : ill.
ISBN
9789047510031

Besprekingen

Krieltje heet eigenlijk Simon de Lange. Jammer genoeg is hij de kleinste jongen van de klas, en niemand, behalve zijn beste vriend Lex, die hij Gigantopithecus noemt, ziet hem staan, zelfs de meester niet. Bij klassikale ondervragingen wordt hij steeds over het hoofd gezien, en ook wanneer er groepjes gevormd moeten worden, letten de anderen niet op Kriel. Zijn moeder kookt, beroepshalve, voortdurend lekkere dingen. Ze vindt steeds nieuwe recepten uit, en probeert die uit op haar zoon. Hoe calorierijker, hoe beter, en Krieltje krijgt steeds een stevige portie voorgeschoteld. Maar niets helpt, hij blijft klein.
Op een dag wordt er een fietswedstrijd gehouden, en Krieltje besluit zijn kans te wagen. Als hij wint, zien ze hem misschien eindelijk staan, en vooral dan Minthe, een meisje uit zijn klas op wie hij verliefd is. Lex traint hem zo goed hij kan, en zijn moeder stopt hem allerlei lekkers toe. Het plan lijkt te werken. Krieltje wordt ontzettend goed, niemand zal hem op het parco…Lees verder
Krieltje is een pittig, slim kereltje. Achter de brede ruggen van de jongens die voor hem zitten in de klas, valt hij totaal niet op. Daardoor krijgt hij keer op keer niet de kans te tonen dat hij echt niet dom is. Door middel van grote, lekkere maaltijden van zijn moeder en stevige trainingen van zijn grote vriend Lex hoopt hij een fietswedstrijd te winnen en zo meer aandacht te krijgen van zijn klasgenootje Minthe. Positief verhaal waarin Krieltjes probleem en de inzet om zichzelf niet in een hoekje te laten drukken alle aandacht krijgen. De goed lopende, niet te lange zinnen maken het boek prettig leesbaar. De leuke, suggestieve zwart-wittekeningen maken het boek extra aantrekkelijk. De lekkere recepten van Krieltjes moeder tussen de hoofdstukken noden tot zelf kokkerellen. Dat Krieltje wel erg veel eet voor zo'n kleine persoontje, is in het verhaal niet storend. Het is wel jammer dat in een tijd waarin bij veel kinderen overgewicht een probleem is, de zoete, vette recepten rijk ve…Lees verder

Krieltje

Simon de Lange is de kleinste jongen van de klas. Zijn bijnaam is Krieltje. In de klas maakt hij geen enkele indruk. Hij zit achter een grote jongen zodat de meester hem niet kan zien wanneer hij z'n vinger opsteekt. En z'n stem is zo stil dat de meester hem ook niet hoort wanneer hij wil antwoorden. Gelukkig wordt hij thuis goed opgevangen door z'n moeder. Zij is kok voor een tv-programma en probeert al haar recepten thuis uit. Krieltje mag ze dan proeven, maar hij groeit er geen centimeter van.
Krieltje zoekt een manier om indruk te maken op Minthe, zijn klasgenootje. Hij besluit deel te nemen aan een fietswedstrijd. Samen met z'n enige vriend Lex traint hij hard. Wanneer hij op het punt staat de wedstrijd te winnen, laat hij echter de kans bewust liggen en wordt tweede. Daarom zoekt hij een andere manier om indruk te maken en deze keer lukt het wel.
Een eenvoudig verhaal, afgewisseld met mooie zwart-wittekeningen. Soms heb je echt medelijden met Krieltje en wil je hem a…Lees verder

Over Elisabeth Mollema

Elisabeth Mollema (Amsterdam is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en thrillers.

Levensloop

Mollema studeerde sociologie, ging een jaar op een universiteit werken, maar besloot om journalist te worden. Nadat zij een boek had geschreven over Tweelingen (voor volwassenen), stelde haar uitgever voor om kinderboeken te gaan schrijven. Haar eerste kinderboek De Schat in de Verboden Duinen publiceerde zij in 1986. Na ongeveer veertig kinderboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen en voor alle leeftijden te hebben geschreven, begon ze met het schrijven van thrillers. Na aan aantal thrillers schrijft ze sinds 2018 alleen weer jeugdboeken. Zie hier de boeken in het bibliografie overzicht.

Bibliografie

.. Mo en Tijger vieren feest ( Moon 2020)

De reis van Sofie Grossman ( Volt 2020)