Boek
Nederlands

Juf Jansen in gevaar

Elisabeth Mollema (auteur), Wilbert Van der Steen (illustrator)
+1
Juf Jansen in gevaar
×
Juf Jansen in gevaar Juf Jansen in gevaar
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Sinds de komst van een nieuwe jongen, Rembrandt, in de klas van juf Jansen, gebeuren er allerlei vreemde dingen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Schoolleven
Extra onderwerp
schoolleven, humor
Titel
Juf Jansen in gevaar
Auteur
Elisabeth Mollema
Illustrator
Wilbert Van der Steen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, © 2003
85 p. : ill.
ISBN
9789000035083

Besprekingen

Elisabeth Mollema schreef een nieuw verhaal over het schoolleven van een groep kinderen en hun hippe lerares, juf Jansen. In dit alweer vierde boek uit de reeks leren we Rembrandt kennen, een nieuwe leerling in de klas van juf Jansen. Rembrandt is anders dan de andere kinderen van zijn klas. Hij vertelt spannende verhalen over Afrika. Daar heeft hij gewoond, zegt hij, en nog steeds gaat hij er elke vakantie naartoe. Niet lang na zijn komst gebeuren er in de klas vreemde dingen. Op mysterieuze wijze verdwijnt het projectmateriaal van de kinderen. Al gauw leidt het spoor naar de toch wat vreemde Rembrandt.

Het is duidelijk dat Rembrandt in dit verhaal de underdog is, de figuur waar alle sympathie naar uitgaat ondanks begane fouten. Hij heeft het moeilijk en dat brengt ons bij het thema van het verhaal. Waarom de nood om zichzelf te omringen met grote verhalen? Waarom steelt hij? Wat is er met dit kind aan de hand? Hoe kunnen we daar het best mee omgaan? Het verhaal reikt construc…Lees verder
Rembrandt, een nieuwe jongen, zegt gedwongen te worden om dingen te stelen omdat anders het huis van juf Jansen in brand wordt gestoken. Ook vertelt hij dat hij uit Afrika komt. Maar of je dat nou allemaal moet geloven? Vierde verhaal over juf Jansen, waarin het dagelijkse schoolleven van groep 7/8 met Rembrandt als rode draad wordt beschreven. Zeer herkenbare items zoals: projecten, kletsen, straf etc. komen aan de orde. Vlot geschreven in korte hoofdstukken met soms komische zwartwitillustraties, verschillend van grootte. Leuk en een beetje spannend leesboek voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Over Elisabeth Mollema

Elisabeth Mollema (Amsterdam is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en thrillers.

Levensloop

Mollema studeerde sociologie, ging een jaar op een universiteit werken, maar besloot om journalist te worden. Nadat zij een boek had geschreven over Tweelingen (voor volwassenen), stelde haar uitgever voor om kinderboeken te gaan schrijven. Haar eerste kinderboek De Schat in de Verboden Duinen publiceerde zij in 1986. Na ongeveer veertig kinderboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen en voor alle leeftijden te hebben geschreven, begon ze met het schrijven van thrillers. Na aan aantal thrillers schrijft ze sinds 2018 alleen weer jeugdboeken. Zie hier de boeken in het bibliografie overzicht.

Bibliografie

.. Mo en Tijger vieren feest ( Moon 2020)

De reis van Sofie Grossman ( Volt 2020)

Suggesties