Boek
Nederlands

Het grote voorleesboek van Sam en Claartje

Elisabeth Mollema (auteur), Barbara De Wolf (illustrator)

Het grote voorleesboek van Sam en Claartje

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met twaalf verhalen over twee kleuters uit dezelfde straat. Vanaf ca. 4 jaar.
Bevat
Bevat : Een nieuwe winterjas ; Meester Sam ; Een lief konijn ; Op bezoek bij tante Greet ; Slecht weer. Buiten spelen! ; Het orkest ; Bons, de circushond ; Lakiedakie ; De koningin op bezoek ; Het vogeltje ; Spoken ; Grote voeten
Extra onderwerp
vriendschap, Voorleesboeken
Titel
Het grote voorleesboek van Sam en Claartje / Elisabeth Mollema ; met ill. van Barbara de Wolf
Auteur
Elisabeth Mollema
Illustrator
Barbara De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2004
43 p. : ill.
ISBN
90-5647-800-1

Besprekingen

De verhalen in deze Boboboeken verschenen eerder in het kleutertijdschrift 'Bobo'. Altijd spelen dynamische kleuters de hoofdrol: ze spelen, halen kattenkwaad uit, fantaseren, dromen en houden van rijmen en woordspelletjes. De boeken bieden zonder enige betutteling ideale voorleesstof voor vier- vijf- en zesjarigen.

In De vrolijke wereld van Mika heeft Mika een mama die volop meegaat in haar fantasiespelletjes. De 19 verhaaltjes tellen telkens twee bladzijden. De grappige, levendige illustraties passen perfect.

Het grote voorleesboek van Sam en Claartje brengt 12 verhaaltjes van telkens drie pagina's. Terwijl mama een jas kiest, verdwijnen Sam en Claartje stiekem naar de speelgoedafdeling van het grootwarenhuis: ze vinden een wit konijntje, ze logeren bij de oma van Claartje en spelen spookje met kleren van op zolder. Expressieve, kleurrijke tekeningen.

Alle verhalen in Hoe was het op school, Samme? beginnen met dezelfde zinnen: 'Ha, Samme!' M…Lees verder
Elk van deze twaalf eerder in 2002 en 2003 in het kleutertijdschrift Bobo verschenen voorleesverhalen telt drie pagina’s. De illustratrice schildert, krijt, knipt-en-plakt veertig illustraties erbij. Ze staan in de tekst en op geraffineerd nonchalante wijze is in de ontstane kleurvlekken getekend. Dat geeft de prenten vaart en stemt de kijker onbedwingbaar vrolijk. Ze zinderen van leven en vormen door deze kwaliteit een essentiële aanvulling op de verhalen. Het voorlezen moet wel samengaan met het bekijken van deze platen. Dat kan in ieder geval minder goed in een grote groep kleuters. De verhalen gaan, als zo vaak in dit genre boeken voor deze leeftijdsgroep, over stereotiepe kleine gebeurtenissen in een nog harmonieus kinderleven: Sam en Klaartje wonen in dezelfde straat en zijn vrienden. Ze vinden op de speelgoedafdeling een oplossing voor het saaie winkelen. Ze spelen schooltje, Koninginnedag en spook, vinden een konijn, gaan op familiebezoek en uit logeren. Ze maken muziek, valle…Lees verder

Over Elisabeth Mollema

Elisabeth Mollema (Amsterdam is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en thrillers.

Levensloop

Mollema studeerde sociologie, ging een jaar op een universiteit werken, maar besloot om journalist te worden. Nadat zij een boek had geschreven over Tweelingen (voor volwassenen), stelde haar uitgever voor om kinderboeken te gaan schrijven. Haar eerste kinderboek De Schat in de Verboden Duinen publiceerde zij in 1986. Na ongeveer veertig kinderboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen en voor alle leeftijden te hebben geschreven, begon ze met het schrijven van thrillers. Na aan aantal thrillers schrijft ze sinds 2018 alleen weer jeugdboeken. Zie hier de boeken in het bibliografie overzicht.

Bibliografie

.. Mo en Tijger vieren feest ( Moon 2020)

De reis van Sofie Grossman ( Volt 2020)