Boek
Nederlands

De beestenbende van juf Jansen

Elisabeth Mollema (auteur), Wilbert Van der Steen (illustrator)
+1
De beestenbende van juf Jansen
×
De beestenbende van juf Jansen De beestenbende van juf Jansen
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Juf Jansen gaat met haar klas en haar hond op kamp. De nieuwe jongen Joey wordt gepest, maar daar vinden ze zelf een oplossing voor. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kamperen, Schoolreizen
Extra onderwerp
pesten, schoolleven
Titel
De beestenbende van juf Jansen / Elisabeth Mollema ; met tek. van Wilbert van der Steen
Auteur
Elisabeth Mollema
Illustrator
Wilbert Van der Steen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2000
103 p. : ill.
ISBN
90-00-03333-0

Besprekingen

De eigenzinnige juf Jansen besluit om, tegen de zin van de schooldirecteur, met haar klas te gaan kamperen. De uitstap begint een beetje vreemd: door gebrek aan opvang voor haar hond Pablo, smokkelt juf hem mee in haar sportzak. Op de bus wordt meteen duidelijk dat Joey het zwarte schaap van de klas is. Hij wordt gepest door Brandon en Thijs, en zoekt het gezelschap van juf op. Als de tenten worden opgezet, wordt duidelijk dat juf geen held is op kampeergebied, en dat de kinderen het buitenleven niet erg op prijs stellen. De kinderen worden in groepjes verdeeld en de arme Joey belandt in de tent van de twee pestkoppen.


De belevenissen van de stadskinderen volgen elkaar op: een bad in een vieze sloot, het onverwachte bezoek van de schooldirecteur, een kampvuur dat bijna ontaardt in een bosbrand, een bezoek aan een safaripark... In dit verhaal komt het fenomeen 'pesten' aan bod: Joey is een verlegen en teruggetrokken jongen die niet voor zichzelf durft opkomen. Pas als hij me…Lees verder
Juf Jansen gaat met haar klas op overlevingskamp, inclusief een nieuwe leerling, die dik is en gepest wordt achter de rug van de juf om. Onverwacht gaat ook haar hond Pablo mee. Omdat de juf niet zo handig is met tenten opzetten en de weg vinden, belandt de klas in onverwachte, veelal modderige situaties en zelfs in een hotel. De manager daarvan helpt hen en zorgt ook voor afleiding als de schooldirecteur onverwacht op inspectiebezoek komt. Een op zichzelf staand en afzonderlijk te lezen vervolg op 'De hond van juf Jansen'*. Aardig en bij vlagen spannend verhaal, waarin de kinderen zelf voor het pestprobleem een goede oplossing vinden. Ingebonden en voorzien van een harde kaft in kleur. Met humoristische zwart-witillustraties verspreid door het boek, soms paginagroot. Door de hoofdstukjes ook geschikt om in korte sessies voor te lezen.

Over Elisabeth Mollema

Elisabeth Mollema (Amsterdam is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en thrillers.

Levensloop

Mollema studeerde sociologie, ging een jaar op een universiteit werken, maar besloot om journalist te worden. Nadat zij een boek had geschreven over Tweelingen (voor volwassenen), stelde haar uitgever voor om kinderboeken te gaan schrijven. Haar eerste kinderboek De Schat in de Verboden Duinen publiceerde zij in 1986. Na ongeveer veertig kinderboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen en voor alle leeftijden te hebben geschreven, begon ze met het schrijven van thrillers. Na aan aantal thrillers schrijft ze sinds 2018 alleen weer jeugdboeken. Zie hier de boeken in het bibliografie overzicht.

Bibliografie

.. Mo en Tijger vieren feest ( Moon 2020)

De reis van Sofie Grossman ( Volt 2020)

Suggesties