Boek
Nederlands

Het is stil waar het niet waait

Elisabeth Marain (auteur)
+1
Het is stil waar het niet waait
×
Het is stil waar het niet waait Het is stil waar het niet waait

Het is stil waar het niet waait

Genre:
De jonge zeeman Gustave en de vrome Julia worden als tieners verliefd op elkaar, hij maakt haar echter meteen duidelijk dat de zee altijd voorgaat; als er kinderen komen valt haar dat steeds zwaarder.
Titel
Het is stil waar het niet waait
Auteur
Elisabeth Marain
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2015
268 p.
ISBN
9789460013980 (paperback)

Besprekingen

De jonge zeeman Gustave en de vrome Julia zijn nog tieners wanneer ze verliefd op elkaar worden. Hoewel ze hartstochtelijk veel van elkaar houden, maakt Gustave Julia ook duidelijk dat de zee altijd vóór haar zal komen. Als na hun huwelijk hun gezin zich snel uitbreidt, valt dit Julia steeds zwaarder. Van lieverlee laat Gustave zijn droom om kapitein op de grote vaart te worden schieten en gaat hij werken als loods, waardoor hij meer thuis is. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ziet Gustave zich genoodzaakt om voor de Duitsers te loodsen. Dit wordt hem na de oorlog zwaar aangerekend. Als zeemansdochter is de gelouterde Vlaamse auteur, in Nederland vooral bekend van de romans 'Rosalie Niemand' en 'Het tranenmeer', goed thuis in haar onderwerp. In wisselend perspectief schetst ze een overtuigend beeld van zowel het zeemansleven als het gezinsleven aan wal. Een bredere thematiek is het gebrek aan keuzemogelijkheden die het leven biedt nadat eenmaal een bepaalde route is ingeslag…Lees verder

Over Elisabeth Marain

Elisabeth Marain (Brugge, 24 mei 1943) is een Vlaams schrijfster. Haar bekendste werk is Rosalie Niemand uit 1988, waarvoor ze meerdere prijzen kreeg. Tot haar oeuvre behoren meerdere romans, maar ook verhalen, jeugdverhalen en reisreportages.

Elisabeth Marain werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omwille van het werk van haar vader, eerst zeeloods maar nadien kapitein ter lange omvaart, verhuisde de familie naar Berchem waar Marain opgroeide. Ze voltooide haar humaniora niet, maar studeerde nadien wel talen en geschiedenis aan de Antwerpse Volkshogeschool. In 1967 huwde ze en kreeg nadien drie kinderen. Na acht jaar huwelijk overleed haar man.

In de biografie Rosalie Niemand beschrijft Marain het levensverhaal van een vrouw (Liliane Stijnen) die bijna vijftig jaar onschuldig en zonder geestesziek te zijn in een psychiatrische inrichting verbleef. Marain bewerkte de roman ook zelf naar een toneelscenario. Door middel van het boek Het gew…Lees verder op Wikipedia