Boek
Nederlands

Open hart : overpeinzingen van een overlever

Elie Wiesel (auteur), Jan Pieter Van der Sterre (vertaler), Reintje Ghoos (vertaler)
Herinneringen van een overlever van de concentratiekampen aan de vooravond van een open hartoperatie.
Extra onderwerp
AUT, autobiografieën
Titel
Open hart : overpeinzingen van een overlever
Auteur
Elie Wiesel
Vertaler
Jan Pieter Van der Sterre Reintje Ghoos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Coeur ouvert
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2016
101 p.
ISBN
9789029091466 (hardback)

Besprekingen

De wereldberoemde schrijver Elie Wiesel (30 september 1928-2 juli 2016) was een overlevende van de Holocaust. Zijn grote oeuvre, bijna zestig boeken (romans, essays en memoires), heeft als thema's de massamoord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de wreedheden waartoe de mens in staat is. In dit laatste boek van hem ziet hij terug op zijn leven, in 26 korte hoofdstukken. Ook op dat moment is hij een overlevende, namelijk van een ernstige hartoperatie. Hij ziet opnieuw de dood in de ogen. De ziekenhuisopname leidt tot herinneringen aan familieleden die zijn omgekomen in de vernietigingskampen en tot meer algemene beschouwingen, onder meer over zijn zoektocht naar God, want Wiesel is een gelovige Jood. Hij schrijft liefdevol over zijn vrouw, zoon en kleinkinderen. In het voorlaatste hoofdstukje formuleert hij zijn credo: hij gelooft in de mens, ondanks alles.

Over Elie Wiesel

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Eliezer (Elie) Wiesel (Sighet, 30 september 1928 – Boston, 2 juli 2016) was een Joods-Amerikaans schrijver van verschillende boeken over zijn ervaringen in de Holocaust, die hij overleefde. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1986.

Jeugd en Holocaust

Wiesel werd geboren in Sighet (nu: Sighetu Marmației), als zoon van Sjlomo en Sara, orthodoxe joden van Hongaarse afkomst die een kruidenierszaak hadden. Hij had drie zussen, Bea, Hilda en Tzipora. De Hongaars sprekende stad Sighet in Roemenië werd geannexeerd door Hongarije in 1940, en in 1944 deporteerden de nazi's de Hongaarse joden naar Auschwitz-Birkenau. Zijn moeder en Tzipora, de jongste zus, werden er vermoord; hij en zijn vader werden naar het nabijgelegen werkkamp Auschwitz III Monowitz gestuurd. Bekend is dat hij beschreef hoe in de bittere winterkou de trein met schreeuwende joden langs een volle kathedraal in één van de Duitse steden reed waar de organi…Lees verder op Wikipedia