Boek
Nederlands

Dageraad

Elie Wiesel (auteur)
Titel
Dageraad
Auteur
Elie Wiesel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'aube
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2007
109 p.
Aantekening
Vormt samen met Nacht en Dag een drieluik
ISBN
9789029079044

Besprekingen

Dit is het tweede deel van een drieluik dat, samen met het door de schrijver herziene eerste deel, Nacht, en onlangs ook met het derde deel, Dag, in een nieuwe Nederlandse vertaling wordt gepresenteerd. Waar Nacht (De Leeswolf 2006, p. 629) het verhaal doet van de jeugd van de schrijver in een Hongaars getto en zijn deportatie naar Auschwitz en Buchenwald, vertelt Dageraad een dramatische episode uit de Joodse onafhankelijkheidsstrijd in het door Groot-Brittannië bezette Palestina. We krijgen de geschiedenis van de jonge Elisja, die zich als overlevende van de concentratiekampen heeft aangesloten bij een terreurbeweging en de opdracht krijgt een gevangen Engelse officier te vermoorden als wraak voor de executie van een van hun medestrijders.

We beleven met de hoofdpersoon de mentale worsteling die aan deze vergelding voorafgaat en die hem als voormalig Holocaustslachtoffer voor een verschrikkelijk dilemma stelt. "Veroordeel mij niet! Veroorde…Lees verder
Elie Wiesel (geb. 1928 in Roemenië, uit vrome joodse ouders), holocaustoverlevende, heeft zich na de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk gevestigd en is in het Frans gaan schrijven, om de stem te zijn van de vermoorden. Hij ontving veel literaire prijzen en in 1986 de Nobelprijs voor de Vrede. Sinds '63 is hij Amerikaans staatsburger. 'De dageraad' maakt deel uit van een drieluik met 'Nacht' en 'Dag'; 'Nacht' verscheen onlangs ook opnieuw vertaald*. Het verhaalt van de jonge joodse Elisha, concentratiekampoverlevende en nu verzetsstrijder in het door Groot-Brittannië bezette Palestina. Als vergelding voor het ophangen van medestrijders zal tegen de dageraad een gevangen genomen Engelse officier worden doodgeschoten en Elisha is hiervoor aangewezen. Wachtend op het juiste uur worstelt hij met de spookbeelden van de gruwelen uit het verleden en de morele dilemma's uit het heden, met zichzelf en met God. 'Dageraad' geeft een prachtig en aangrijpend inzicht in het innerlijke conflict van een…Lees verder

Over Elie Wiesel

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Eliezer (Elie) Wiesel (Sighet, 30 september 1928 – Boston, 2 juli 2016) was een Joods-Amerikaans schrijver van verschillende boeken over zijn ervaringen in de Holocaust, die hij overleefde. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1986.

Jeugd en Holocaust

Wiesel werd geboren in Sighet (nu: Sighetu Marmației), als zoon van Sjlomo en Sara, orthodoxe joden van Hongaarse afkomst die een kruidenierszaak hadden. Hij had drie zussen, Bea, Hilda en Tzipora. De Hongaars sprekende stad Sighet in Roemenië werd geannexeerd door Hongarije in 1940, en in 1944 deporteerden de nazi's de Hongaarse joden naar Auschwitz-Birkenau. Zijn moeder en Tzipora, de jongste zus, werden er vermoord; hij en zijn vader werden naar het nabijgelegen werkkamp Auschwitz III Monowitz gestuurd. In januari 1945, werden vader en zoon gedwongen te marcheren naar Buchenwald, waar Elies vader overleed.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij in een Frans …Lees verder op Wikipedia