Boek
Nederlands
Als een vrome joodse man in Amerika door een auto-ongeluk in het ziekenhuis belandt, komen herinneringen aan zijn verblijf in Duitse concentratiekampen boven.
Titel
Dag
Auteur
Elie Wiesel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le jour
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2007
125 p.
Aantekening
Vormt samen met: De dageraad en De nacht een drieluik
ISBN
9789029079808

Besprekingen

Na Nacht uit 1958 (De Leeswolf 2006, p. 629) en Dageraad uit 1960 (De Leeswolf 2007, p. 507) is dit het derde deel van de Holocausttrilogie van Nobelprijswinnaar Elie Wiesel. Het gaat om een herziene uitgave en meteen ook een nieuwe (en betere) vertaling van het Frans naar het Nederlands. In de inleiding bij de nieuwe uitgave van Nacht herinnert de auteur eraan hoe moeilijk het was om dat eerste boek gepubliceerd te krijgen en hoe slecht het, ondanks goede recensies, verkocht. Dat is sindsdien wel veranderd, en ook de daaropvolgende delen vonden en vinden nu een ruim publiek. Het derde deel, oorspronkelijk verschenen in 1961, heeft als thema de onmogelijkheid om de Jodenvervolging en Auschwitz te vergeten.

Het verhaal begint wanneer de hoofdpersoon, een oud-kampbewoner en journalist, op een zwoele zomeravond op aandringen van zijn vriendin meegaat naar de bioscoop in Manhattan. Op het ogenblik dat ze bij groen licht de straat aan Times Square…Lees verder
Als chroniqueur van de Holocaust en humanistisch pleitbezorger kan Wiesel (1928; Nobelprijs voor de Vrede 1986) inmiddels bogen op een indrukwekkend oeuvre, thematisch gecentreerd rond "het lijden dat een klimaat van opstand schept, waarin de mens zich bewust wordt van zijn kracht en van zijn zwakte" (blz.28). De roman werd in 1961 gepubliceerd als zelfstandig sluitstuk van een trilogie, na "Nacht" en "Dageraad"*. Het is in feite het aangrijpende debat over de waarde van het leven. Aangereden door een New Yorkse taxi belandt de jonge ik-figuur zwaargewond in het ziekenhuis, waar hij zijn door de dood getekende verleden overziet. De autobiografische inslag moge duidelijk zijn. Zijn vriendin Kathleen vervult de rol van vitalistische tegenpool, tot ook haar een verwoestende crisis treft. Wat rest is de maskerade van liefde, omfloerst door wanhoop. De existentiële nood is dan wel wat sterk aangezet, geserreerd tot de kern van ontroofde levensdrift, de oorzakelijke trauma's zijn er dan ook…Lees verder

Over Elie Wiesel

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Eliezer (Elie) Wiesel (Sighet, 30 september 1928 – Boston, 2 juli 2016) was een Joods-Amerikaans schrijver van verschillende boeken over zijn ervaringen in de Holocaust, die hij overleefde. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1986.

Jeugd en Holocaust

Wiesel werd geboren in Sighet (nu: Sighetu Marmației), als zoon van Sjlomo en Sara, orthodoxe joden van Hongaarse afkomst die een kruidenierszaak hadden. Hij had drie zussen, Bea, Hilda en Tzipora. De Hongaars sprekende stad Sighet in Roemenië werd geannexeerd door Hongarije in 1940, en in 1944 deporteerden de nazi's de Hongaarse joden naar Auschwitz-Birkenau. Zijn moeder en Tzipora, de jongste zus, werden er vermoord; hij en zijn vader werden naar het nabijgelegen werkkamp Auschwitz III Monowitz gestuurd. In januari 1945, werden vader en zoon gedwongen te marcheren naar Buchenwald, waar Elies vader overleed.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij in een Frans …Lees verder op Wikipedia