Boek
Nederlands

Gloeiende voeten

+1
Gloeiende voeten
×
Gloeiende voeten Gloeiende voeten
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De tiende verjaardag van Claudio wordt nog speciaal als hij twee 'cadeauvrienden' met gloeiende voeten krijgt. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Gloeiende voeten
Auteur
Edward Van de Vendel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2004
133 p.
ISBN
90-451-0124-6

Besprekingen

'Echt of niet echt?', zei hij. 'Gaat het daar allemaal over?'". Deze vraag in het tweede hoofdstuk van Edward van de Vendels nieuwe jeugdboek Gloeiende voeten kán je niet anders dan bevestigend beantwoorden. 'Echt - niet echt' is onmiskenbaar het thema in Gloeiende voeten, zoals dit ook het thema was in Van de Vendels eerder dit jaar verschenen eerste lezersboek Zootje was hier.

Kennelijk is de met literaire prijzen overladen Van de Vendel gefascineerd door de schijnbare tegenstelling 'fantasie en werkelijkheid'. In Zootje was hier creëren drie jongetjes Zootje, een voor hen levensecht fantasiefiguurtje waaruit ze kracht putten. In de loop van het verhaal wordt de hoofdpersoon zich geleidelijk aan bewust dat Zootje een creatie is die fantasie en werkelijkheid laat samenkomen in het geloof.

Ook in Gloeiende voeten creëert de tienjarige hoofdpersoon Claudio twee fantasiefiguren waarin hij onvoorwaardelijk gelooft. Voor hem zijn Jesse en D…Lees verder
Claudio’s tiende verjaardag wordt bedorven door de grote mensen, die uitsluitend met hun eigen problemen bezig zijn. Onverwacht krijgt hij steun van twee “cadeauvrienden” met gloeiende voeten die Claudio’s eenzaamheid doorbreken met hun grollen. Ze fungeren als klankbord en helpen hem over zijn onzekerheden heen. 41 korte hoofdstukken onthullen in stapjes voor- en achteruit in de tijd dat Claudio met zijn ouders bij zijn rijke grootouders woont. Claudio’s moeder is een adoptiekind uit Brazilië, die haar echte zusje gevonden heeft en naar New York is gereisd. Claudio’s vader werkt na diverse baantjes als fotomodel. Alleen de huishoudster geeft Claudio aandacht. Claudio maakt een plan om de janboel van de volwassenen op te lossen. Vanuit de bewegelijke dromer Claudio beschreven. Hij heeft de hulp van zijn fantasievrienden niet langer nodig als hij zich realiseert dat hij hen zelf stuurt met zijn gedachten: ”wat je verzon was zoveel sterker dan wat je voor je zag”. Na de ijskoude start g…Lees verder