Boek
Nederlands

De oorlogsbruid

Ook verschenen als De joodse bruid

Edith Hahn Beer (auteur), Susan Dworkin (auteur), Ineke van Bronswijk (vertaler)
Het leven van een Oostenrijks-joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog trouwt met een Duitse legerofficier om aan de jodenvervolgingen te ontkomen.
Titel
De oorlogsbruid
Ook verschenen als
De joodse bruid
Auteur
Edith Hahn Beer Susan Dworkin
Vertaler
Ineke van Bronswijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The nazi officer's wife
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, [2019]
238 p.
ISBN
9789044357738 (paperback)

Besprekingen

De joodse bruid is een autobiografie waarin Edith Hahn Beer met de hulp van Susan Dworkin een bepalend hoofdstuk uit haar leven vertelt. De joodse Edith Hahn Beer overleefde de Tweede Wereldoorlog in hartje Duitsland door een andere identiteit aan te nemen en te trouwen met een nazi officier. Edith was, zoals het in het discours over de Tweede Wereldoorlog vaak genoemd wordt, een U-Boot, een duikboot. Ze dook onder en was gedwongen haar eigenste ik te verbergen.
De joodse bruid opent in medias res. De nadruk wordt onmiddellijk gelegd op de omgekeerde en verstoorde levensomstandigheden van Edith: "Na een tijd waren er geen uien meer. Mijn collega's onder de Rodekruisverpleegsters in het Städtische Krankenhaus in Brandenburg zeiden dat het kwam doordat de Führer de uien nodig had om er het gifgas van te maken waarmee onze vijanden overwonnen moesten worden." Door haar nieuwe "ik" ontsnapt de schrijfster weliswaar aan de dood. Anderzijds is zij gedwongen om de v…Lees verder
Veel wonderlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog hebben hun weg gevonden naar het boek. Dit verhaal is er een van. Een Duitser nazi-officier wordt verliefd op een joodse vrouw die als 'arische' vrouw leeft, maar als ze hem vertelt dat ze joods is, trouwt hij haar toch en ze krijgen een dochter. Tot het einde van de oorlog leeft ze het leven van een keurige Duitse huisvrouw. Haar echtgenoot Werner moet naar het Oostfront en wordt krijgsgevangen gemaakt door de Russen. Na zijn terugkeer uit Rusland (wat zijn vrouw weet te bespoedigen) valt het huwelijk vrijwel onmiddellijk uiteen. Na een tweede huwelijk verhuist Edith Hahn Beer in 1987 naar Israël. Mooi en spannend opgeschreven met ghostwriter Susan Dworkin. Het feit dat het geen roman is maar waargebeurd, maakt het boek des te indringender. Het fotokatern uit de vorige uitgave is in deze nieuwe editie achterwege gelaten.

Over Edith Hahn Beer

Edith Hahn Beer (Wenen, 24 januari 1914 – Londen, 17 maart 2009) was een Oostenrijkse jodin die de Holocaust overleefde door een andere identiteit aan te nemen en te trouwen met een lid van de nazi-partij, de NSDAP.

Jeugd en studie

Edith Hahn werd geboren in een geassimileerd joods gezin van drie kinderen. Haar ouders, Clotilde en Leopold Hahn, bezaten een restaurant in Wenen, waar de familie graag vertoefde. Het was geen "koosjer" restaurant, omdat haar ouders niet orthodox waren, en zelden naar de synagoge gingen. Edith ontwikkelde zich als een gelukkig en intelligent kind. Ze was leergierig en leerde zo goed dat haar schoolleraar haar vader overhaalde om haar naar het hoger onderwijs te sturen, iets dat in die tijd voor meisjes ongebruikelijk was. Tijdens haar schooltijd werd Edith verliefd op Joseph 'Pepi' Rosenfeld, de zoon van een joodse vader en een katholieke moeder. Ze vonden elkaar in dezelfde intellectuele inte…Lees verder op Wikipedia