Boek
Nederlands

Moby Dick

Ed Franck (bewerker), Herman Melville (naar het werk van)
Een man monstert aan op een walvisvaarder waarvan de kapitein bezeten is van de jacht op een grote witte walvis.
Onderwerp
Zeelieden
Titel
Moby Dick
Bewerker
Ed Franck
Naar het werk van
Herman Melville
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Averbode: Altiora, 1995
177 p.
ISBN
90-317-1106-3 9789023008798 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal van deze klassieker van Herman Melville is bekend, al hebben vast niet velen het honderden pagina's dikke boek in kleine lettertjes gelezen. Het verhaal begint in 1841 aan de Amerikaanse oostkust. De dorpsschoolmeester Ismaël is weer gebeten door het onweerstaanbare verlangen "het waterige deel van de wereld te gaan verkennen". Hij monstert aan als matroos op de driemaster Pequod, een walvisvaarder, en krijgt daar te maken met de tirannieke kapitein Achab, geobsedeerd door Moby Dick, de enorme Witte Potvis met gerimpelde snuit, scheve kaak en drie gaten in de staart, die hem vroeger al een been gekost heeft. Achab heeft gezworen Moby Dick te doden. Hij wil hem achtervolgen "tot in de hel als het moet." De bemanning moet hem daarbij helpen, al willen de matrozen, een bont allegaartje van rassen en volkeren, gewoon veel potvissen vangen voor de kostbare traan en het nog veel waardevoller walschot. "Sommigen zijn op de vlucht voor het gerecht, voor liefdesverdriet of de drukt…Lees verder
Bewerking van het 150 jaar oude boek van Melville, waarin de strijd wordt beschreven tussen kapitein Achab en diens aartsvijand de witte potvis, in de troebele geest van Achab personificatie van het kwaad. In tegenstelling tot in het origineel wordt in deze tot 1/5 ingekorte versie het gehele verhaal verteld door de ogen van een bemanningslid, Ismael. Door nauwkeurige vertalingen van tekstfragmenten waar nodig te mengen met informatie die door Melville in aparte hoofdstukken werd gegeven blijft de sfeer van het origineel goeddeels bewaard. Deze en andere veranderingen worden in een nawoord door Franck verantwoord. Resulteert een voor de jeugd redelijk vlot lezend avonturenverhaal, waarin ze kennis kan nemen van een van de klassieken uit de wereldliteratuur, en van de historische walvisvaart (Melville's verheerlijking daarvan is door bewerker genuanceerd). Vanaf ca. 13 jaar.

Over Ed Franck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Ed Franck, geboren als Eddy Vrancken (Beringen, 27 juli 1941), is een Vlaams jeugdauteur. Hij brengt sinds halverwege de jaren tachtig boeken uit en zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen.

Biografie

Ed Franck bracht zijn jeugd door met zwerven langs de boorden van de Maas en op de verwilderde ophogingen langs het Albertkanaal. Hij groeide op in een groot gezin met dertien kinderen. Reeds als kind was hij een boekenwurm, en vanuit zijn belangstelling werd hij leraar Engels en Nederlands. In 1996 heeft hij het onderwijs verlaten om fulltime schrijver te worden.

Franck is een veelzijdig schrijver. Hij pakt bewust verschillende genres aan om clichés te vermijden en grenzen te verkennen: poëzie, liederen, historische romans, dagboeken, detectives, hervertellingen van klassiekers, vertalingen, heldensagen. Vanuit zijn fascinatie voor taal heeft elk boek een eigen stem. Dit combineert hij met psychol…Lees verder op Wikipedia