Boek
Nederlands

Het huis van eb en vloed

Ed Franck (auteur)

Het huis van eb en vloed

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In lange overpeinzingen over de zin van het leven en haar verliefdheid op een jonge fotograaf probeert een tienermeisje te besluiten of ze met hem een vaste relatie wil of niet. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Gezin, Verliefd zijn
Titel
Het huis van eb en vloed
Auteur
Ed Franck
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 1999
127 p.
ISBN
90-317-1378-3

Besprekingen

Onvrolijke liefde

,,Waarom vlucht ik altijd in verzinsels, en waarom blijf ik me verbergen in Laura?'' Met die vraag sluit de zeventienjarige Manouk haar oude schrift. Ze wil opnieuw beginnen: ,,Ik moet het lef hebben om alles zonder omwegen neer te schrijven.'' Ze neemt haar schoudertas en fietst de velden in.

De eerste zinnen in haar nieuwe schrift zijn meteen vlijmscherp: ,,De stilte is hier heel anders dan thuis. Daar is de stilte tot barstens toe gevuld met alles wat niet wordt gezegd.'' Thuis heerst er koude oorlog tussen haar ouders, en vrienden om op terug te vallen heeft Manouk niet.

Tijdens een van haar tochten ontdekt ze bij een oude abdij een vervallen huisje. Ze raakt onmiddellijk in de ban van zijn bewoner, de jonge fotograaf Arne. Hij roept verwarrende gevoelens bij haar op. Hij zegt andere dingen dan de jongens van haar leeftijd, in zijn ogen ligt soms een vreemde treurnis en als ze vragen stelt over zijn verleden, klapt hij dicht. Ze heeft het gevoel dat hij haar haar gr…Lees verder

In het adolescentenverhaal Het huis van eb en vloed van Ed Franck (eerste druk 1998 en bekroond met een Boekenwelp) zijn de problemen niet van de lucht. Het verhaal gaat over de groeipijnen van de zeventienjarige Manouk, een introverte piekeraar. Zij ontvlucht de kilte tussen haar ouders en voelt zich aangetrokken door de vreemde, wat teruggetrokken jongen Arne die in een bouwvallig huisje op het domein van een oude abdij logeert. Hij draagt een geheim mee en dat wil zij ontrafelen. Het uiterst romantisch gegeven sluit nauw aan bij de interessesfeer en de gevoelswereld van de adolescent, maar dat rechtvaardigt de heruitgave nog niet. Wat het verhaal de moeite waard maakt, is in de eerste plaats het personage van Manouk, haar evolutie en de manier waarop ze mensen observeert, relaties uitpluist en er haar eigen conclusies uit trekt. Door voortdurende bevraging groeit ze uit tot een adolescente die zich bewust wordt dat ze zelf voor haar toekomst verantwoordelijk is.

De st…Lees verder
Manouk is een meisje dat veel nadenkt over het leven en haar leefomgeving. Daarom wandelt ze vaak in de omgeving van de abdij. Op een goede dag leert ze daar de fotograaf Arne kennen, die woont in het huisje Eb en Vloed. Niet alleen Manouk blijkt een gecompliceerd karakter te hebben: Arne ook. Aan het eind besluiten ze niet samen verder te gaan. Een psychologisch getint verhaal waarin Manouk, een puber, op zoek is naar haar eigen ik. Hierbij zijn het slechte huwelijk van haar ouders en haar verliefdheid op een jongen met evengrote problemen als zijzelf van grote invloed. Haar onzekerheid probeert ze van zich af te schrijven in een groot schrift dat in het begin de basis voor een manuscript moet zijn. Deze passages (vaak lange monologen in de ik-vorm) zijn cursief in het boek afgedrukt en gaan als een rode draad door het verhaal. De kleurstelling van de kaft typeert de sfeer van het verhaal: somber en kleurloos, diepgaand. De titel is zeer toepasselijk voor de karakters van Manouk en A…Lees verder

Over Ed Franck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Ed Franck, geboren als Eddy Vrancken (Beringen, 27 juli 1941), is een Vlaams jeugdauteur. Hij brengt sinds halverwege de jaren tachtig boeken uit en zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen.

Biografie

Ed Franck bracht zijn jeugd door met zwerven langs de boorden van de Maas en op de verwilderde ophogingen langs het Albertkanaal. Hij groeide op in een groot gezin met dertien kinderen. Reeds als kind was hij een boekenwurm, en vanuit zijn belangstelling werd hij leraar Engels en Nederlands. In 1996 heeft hij het onderwijs verlaten om fulltime schrijver te worden.

Franck is een veelzijdig schrijver. Hij pakt bewust verschillende genres aan om clichés te vermijden en grenzen te verkennen: poëzie, liederen, historische romans, dagboeken, detectives, hervertellingen van klassiekers, vertalingen, heldensagen. Vanuit zijn fascinatie voor taal heeft elk boek een eigen stem. Dit combineert hij met psychol…Lees verder op Wikipedia