Boek
Nederlands

Heersers in harnas : het échte verhaal van de ridders

Ed Franck (auteur), Jurgen Walschot (illustrator)
+1
Heersers in harnas : het échte verhaal van de ridders
×
Heersers in harnas : het échte verhaal van de ridders Heersers in harnas : het échte verhaal van de ridders

Heersers in harnas : het échte verhaal van de ridders

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Allerlei aspecten van het leven van ridders in de middeleeuwen worden uitgebreid behandeld. Aan bod komen o.a. de kruistochten, hoofse liefde en belegering van de burchten. Met kleine grappige kleurentekeningen. Vanaf ca. 11 t/m 15 jaar.
Onderwerp
Ridders
Titel
Heersers in harnas : het échte verhaal van de ridders
Auteur
Ed Franck
Illustrator
Jurgen Walschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
163 p. : ill.
ISBN
9789076830933

Besprekingen

Over piraten en ridders zijn al duizenden (jeugd)romans volgeschreven. Ed Franck beweert echter het 'échte' verhaal te vertellen in resp. Leven onder het doodshoofd (De Leeswelp 2007, p. 267) en Heersers in harnas. In dat laatste boek wordt zowat alles wat er over ridders bekend is, samengevat in een 150-tal overvolle pagina's. Franck putte voor dit boek informatie uit niet minder dan 25 bronnen. Het resultaat lees je dan ook niet noodzakelijk van voren naar achteren. Hoewel Jürgen Walschots fantasierijke, soms grappige tekeningen de tekst wat verluchten, doet de bladspiegel toch wat te vaak aan dat van een geschiedenishandboek denken.
Een uitgebreide lijst met de titel 'Wie zoekt, die vindt...' moet de zoektocht naar informatie over de ridders in goede banen leiden. Elk aspect van het ridderleven komt daarbij aan bod: van 'donjons' en 'mêlées' tot de hoofse liefde en (bij)geloof. Het boek helemaal uitlezen is dan ook een karwei dat waarschijnlijk alleen wegge…Lees verder
In 22 hoofdstukken vertelt de auteur, van onder andere een serie hertalingen van middeleeuwse verhalen als 'Beatrijs' en 'Tristan en Isolde', over alle aspecten van het ridderleven: van uitleg van het feodale stelsel tot kruistochten, hoofse liefde en belegering van burchten. Dit doet hij goed gedocumenteerd, in een prettig leesbare stijl en uitgebreider dan de meeste boeken in dit genre. Dat laatste geldt voornamelijk voor de hoeveelheid tekst want bijvoorbeeld in 'Ruige ridders en kille kastelen'* in de populaire serie 'Waanzinnig om te weten' van Terry Deary en de heruitgave 'Ridders'** van dezelfde auteur ligt de nadruk veel meer op beeld. In deze uitgave illustreren grappige tekeningen de tekst en niet andersom. De tekst staat centraal. Elk hoofdstuk is herkenbaar aan een andere kleur. Er is gebruikgemaakt van verschillende lettertypes en kaders. Met alfabetisch register en bronvermelding. De uitgave is geschikt voor evaren lezers vanaf ca. 11 t/m 15 jaar.

Heersers in harnas

‘Heersers in harnas’ is een informatief boek over tal van aspecten van het ridderleven. ‘Het échte verhaal van de ridders’ zo luidt de ondertitel. In 21 hoofdstukken gaat het onder andere over de feodale maatschappij, over de opleiding van page tot ridder, over de bouw van een kasteel en de evolutie van motteburchten tot de grote stenen vestingen uit de volle middeleeuwen, de soorten wapens die er bestonden, de kruistochten, de culturele opvoeding van ridders of het gebrek daaraan, de hoofse liefde … Ed Franck behandelt het allemaal in een bijzonder leesbare en aangename vertelstijl. Jongeren (vanaf elf jaar) zullen het wel waarderen dat de verteller hen rechtstreeks aanspreekt en meteen ook verbanden legt naar hun eigen leefwereld die wel heel erg verschilt van deze uit het riddertijdperk. Af en toe nodigt Franck zijn jonge lezers uit om in de huid van een middeleeuws personage te kruipen, bijvoorbeeld bij de bouw van de burcht: Houd je nu vast aan de takken van de bomen, want ik ben…Lees verder

Over Ed Franck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Ed Franck, geboren als Eddy Vrancken (Beringen, 27 juli 1941), is een Vlaams jeugdauteur. Hij brengt sinds halverwege de jaren tachtig boeken uit en zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen.

Biografie

Ed Franck bracht zijn jeugd door met zwerven langs de boorden van de Maas en op de verwilderde ophogingen langs het Albertkanaal. Hij groeide op in een groot gezin met dertien kinderen. Reeds als kind was hij een boekenwurm, en vanuit zijn belangstelling werd hij leraar Engels en Nederlands. In 1996 heeft hij het onderwijs verlaten om fulltime schrijver te worden.

Franck is een veelzijdig schrijver. Hij pakt bewust verschillende genres aan om clichés te vermijden en grenzen te verkennen: poëzie, liederen, historische romans, dagboeken, detectives, hervertellingen van klassiekers, vertalingen, heldensagen. Vanuit zijn fascinatie voor taal heeft elk boek een eigen stem. Dit combineert hij met psychol…Lees verder op Wikipedia