Boek
Nederlands

De hemel boven Vietnam

Duong Thu Huong (auteur), Manik Sarkar (vertaler)
Een oude man in Vietnam kijkt terug op zijn bewogen leven en de even bewogen recente Vietnamese geschiedenis.
Extra onderwerp
Vietnam
Titel
De hemel boven Vietnam
Auteur
Duong Thu Huong
Vertaler
Manik Sarkar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Au zénith
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011
701 p.
ISBN
9789044515596 (hardback)

Besprekingen

'Alles wat je doet of laat heeft bloedvergieten tot gevolg'. Aan het woord is de zeventigjarige president van het onafhankelijke Noord-Vietnam, dat kort na de overwinning op de Franse kolonisator een oorlog is begonnen om ook het Zuiden te bevrijden van Amerikaanse inmenging. Dit nochtans tegen de uitdrukkelijke wens in van 'de Oude Man' of 'Grote Broer', zoals de president gemeenzaam wordt genoemd. Maar zijn argument dat het volk al genoeg geleden heeft, wordt door het Centraal Comité van de partij, dat vrijwel alleen nog opportunisten en machtswellustelingen telt, weggestemd. Omdat hij aan een hartkwaal lijdt, krijgen zij de kans om de immens populaire president voorgoed aan de kant te schuiven. Onder bewaking verblijft hij nu, ver van Hanoï, in de Lan Vu-pagode ('zijn hart is een vogeltje zonder veren dat vast zit in een doornstruik'), een door de communistische regering verboden boeddhistisch pelgrimsoord waar nog maar twee vrouwelijke monniken hun rituelen mogen uitvoeren. Op enk…Lees verder
Een fantastisch verhaal, niet omdat het gefantaseerd zou zijn, maar omdat het diep in de recente geschiedenis snijdt en aanstekelijk wordt verteld aan de hand van belangrijke personen die allen een rol speelden in het communistische Vietnam, maar ook in de ontmanteling ervan. De persoonlijke belevingen zijn gebaseerd op de werkelijkheid, maar vervat in karakters van het boek zuigen ze de lezer aan om meer te voelen en te weten. Daar draagt de schrijfstijl natuurlijk veel aan bij. Het is een dikke pil, maar je leest het boek toch in een adem uit. De Vietnamese schrijfster (1947) heeft met de figuur van 'de president' de historische Ho Chi Minh voor ogen, die net als ieder mens diepgravende emoties heeft. Een meesterlijke dwarsdoorsnede van de Vietnamese bevolking. Kleine druk.

Over Duong Thu Huong

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ertezoute (talk)

Dương Thu Hương (nabij Thái Bình, 1947) is een Vietnamees schrijfster van theaterstukken, verhalen en romans.

Levensloop

Terwijl ze tijdens de Vietnamoorlog meestreed voor de bevrijding van haar land, werd ze erna vanwege kritiek op de Communistische Partij van Vietnam door de partij verstoten.

In haar standpunten neemt ze een humanistisch standpunt in en is ze een pleitbezorger voor de naleving van de rechten van de mens. Haar theaterstukken, verhalen en romans zijn in Vietnam verboden. Voor haar publicatieverbod werd ze in eigen land niettemin veel gelezen.

Vanwege haar kritiek op de regering en het systeem werd ze in 1991 veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf. Volgens de officiële aanklacht zou ze staatsgeheimen hebben verraden, waarmee verwezen werd naar de publicatie van haar romans in het buitenland. Tot 2007 mocht ze het land niet verlaten. Daarna vertrok ze in ballingschap naar Frankrijk.

Lees verder op Wikipedia