Boek
Nederlands

Horton hoort een Hun!

Dr. Seuss (auteur), Bette Westera (vertaler)
+1
Horton hoort een Hun!
×
Horton hoort een Hun! Horton hoort een Hun!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Olifant Horton hoort een stemmetje om hulp roepen. Het komt van een stofje. Daarop woont een hele stad met ‘hunnen’. Horton probeert deze kleine wezentjes te beschermen. De andere dieren verklaren hem voor gek, omdat hij tegen een stofje praat.
Onderwerp
Olifanten
Titel
Horton hoort een Hun!
Auteur
Dr. Seuss
Vertaler
Bette Westera
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Horton hears a Who!
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2012
[68] p. : ill.
ISBN
9789025751067 (hardback)

Besprekingen

Als Horton de olifant op een dag zijn bad neemt in de poel, hoort hij een stemmetje dat heel zacht om hulp roept. De stem komt van een pluisje, waarin het volkje de Hunnen wonen. Horton legt het pluisje op een klavertje om de Hunnen in veiligheid te brengen. De vrienden van Horton lachen hem uit en geloven hem niet. Ze proberen het pluisje van Horton af te pakken. Het lukt de Arend Van Op tot Neerijnen. Hij laat het pluisje vallen in een klavertjesbos… Zal het Horton lukken het pluisje terug te vinden en zijn vrienden ervan te overtuigen dat de Hunnen echt bestaan? Leuk fantasieverhaal op rijm voor jonge lezers. Vlot en eenvoudig geschreven; weinig tekst. Geïllustreerd met sfeervolle en humoristische pentekeningen in zwart, wit, blauw en roodtinten. Aantrekkelijk omslag. Voor Dr. Seuss liefhebbers weer een leuke uitgave. Verfilmd in 2008 als 'Horton'. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Horton hoort een hun!

Op een dag hoort Horton de olifant een fijn stemmetje om hulp roepen. Het geluid is afkomstig van een piepklein pluisje. Dat is het begin van een doldwaas avontuur waarin hij een onzichtbare wereld, bewoond door ‘hunnen’, probeert te beschermen tegen diverse vormen van gevaar. De andere dieren in de jungle vinden hem knettergek: een olifant die tegen een pluisje praat! Misschien moet die olifant wel opgesloten worden. Maar dan laten de hunnen van zich horen.
Dit heerlijke nonsensverhaal vol bizarre figuren is avontuurlijk en opgewekt. De tekst op rijm klinkt levendig en boeiend. Een pluim voor de vertaalster Bette Westera is hier wel op zijn plaats, want het vertalen van dergelijke absurde teksten en daarbij het ritme en rijm bewaren is allicht niet evident. Eenvoudige illustraties in blauw, roos, zwart en wit sluiten nauw aan bij de humoristische tekst. Dit vlot geschreven, fantasierijke boekje zal jonge lezertjes zeker aanspreken.

Over Dr. Seuss

Dr. Seuss (pseudoniem van Theodor Seuss Geisel; Springfield, 2 maart 1904 – San Diego, 24 september 1991) was een Amerikaans kinderboekenschrijver, dichter, en tekenaar. Hij publiceerde in zijn leven in totaal meer dan 60 boeken. Tot zijn bekendste werken behoren De kat met de hoed (The Cat in the Hat), Horton Hears a Who!(Slurfje past op het ei)(naam 1e Nederlandse versie) en How the Grinch Stole Christmas. Behalve onder de naam Dr. Seuss schreef hij ook onder de pseudoniemen Theo LeSieg en, in een enkel geval, Rosetta Stone. Seuss werkte tevens als tekenaar voor reclamecampagnes van onder andere Flit en Standard Oil.

Zijn kinderboeken zijn tot op de dag van vandaag populair in de Verenigde Staten en andere landen, en zijn meerdere malen bewerkt voor film en televisie. Zijn verjaardag 2 maart is inmiddels de dag voor het jaarlijkse Read Across America-evenement.

BiografieLees verder op Wikipedia