Dvd
Engels

Platvoet en zijn vriendjes

Don Bluth (regisseur), Stu Krieger (scenarist), James Horner (componist)
De avonturen van de jonge dinosaurus Platvoet met zijn vriendjes tijdens hun zoektocht naar de groene vallei
Onderwerp
Dinosaurussen
Titel
Platvoet en zijn vriendjes
Regisseur
Don Bluth
Scenarist
Stu Krieger
Componist
James Horner 1953-2015
Uniforme titel
The land before time
Taal
Engels
Uitgever
Universal, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
1988
Speelduur
ca. 65 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Nederlands, Frans, Duits
EAN
5050582286175

Besprekingen

Eerste deel van de animatieserie uit 1988, getekend door Don Bluth (Avontuur met een staartje) en mede geproduceerd door Steven Spielberg en George Lucas. In dit deel, dat evenals alle andere delen zelfstandig te bekijken is, wordt Platvoet, de kleine plantenetende langnekdinosaurus, geboren, ontmoet hij zijn andere dinosaursvriendjes en gaat, in een tijd vol rommelende vulkanen en gevaarlijke aardbevingen, op zoek naar de eeuwig groene vallei. Onderweg beleven ze allerlei avonturen en leren ze over de waarde van vriendschap. De Speelfilm encyclopedie geeft 3 sterren voor een 'Schitterend gemaakte tekenfilm, met onvergetelijke, kleurrijke personages.' De dvd bevat, vanuit de Engels versie, diverse extra's.

Over Don Bluth

CC BY 2.0 - Foto van/door Gil Megidish from Israel

Donald Virgil (Don) Bluth (El Paso (Texas), 13 september 1937) is een Amerikaans filmregisseur, filmproducent, scenarioschrijver, production designer, animator, illustrator, tekenaar en auteur. Bekend van zijn werk voor animatiefilms, hij werkte in de jaren zeventig als animator voor de Walt Disney Animation Studios, en richtte in 1979 zijn eigen filmstudio op Don Bluth Productions. Zijn films zijn in vergelijking met Disneyfilms vaak grimmiger van opzet, en ze bevatten meer mystieke elementen.

Biografie

Disney-jaren

Bluth studeerde Engelse literatuur aan de Brigham Young-universiteit, waar hij uiteindelijk de graad van Bachelor haalde.

De eerste twee films waar hij bij Disney aan meewerkte waren Doornroosje en Merlijn de Tovenaar. Voor beide werd hij niet op de aftiteling vermeld. Daarna vertrok hij bij Disney, maar keerde in de jaren zeventig weer terug om mee te werken aan Robin H…Lees verder op Wikipedia