Boek
Nederlands

Liever zwart

Dolf Verroen (auteur), Guida Joseph (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Anne is de enige in de klas die wit is. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Anders zijn
Leesniveau
AVI 5
Titel
Liever zwart / Dolf Verroen ; met ill. van Guida Joseph
Auteur
Dolf Verroen
Illustrator
Guida Joseph
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2001
48 p. : ill.
ISBN
90-269-9457-5

Besprekingen

Dit verhaal voor beginnende lezers is geschreven in AVI 5, met leeservaringsschaal D. Anne zit als enig wit kind op een zwarte school. De juf wordt ziek en de vervangjuf is de moeder van haar vriendje Roy. Zij is ook zwart. Alle kinderen hebben iets leuks te vertellen over verre familie of over het land waar ze geboren zijn. Anne durft haast niet te vertellen dat ze gewoon geboren is in het huis waar ze woont. "'Wat mooi, zegt de moeder van Roy. 'Dat je een eigen plek hebt', zegt ze. 'Een plek waar je hoort'. 'Ik kom van heel ver weg. Ik mis mijn vader en moeder. En ons huis in het dorp. Ik ben blij dat ik hier woon, maar ik denk heel vaak aan thuis. Jij woont nog steeds op je eigen plek. Dat is prachtig!'" Maar Anne wil toch liever ook een kleurtje hebben om erbij te horen.

Liever zwart is een vlot geschreven verhaal waarin zowel witte als zwarte kinderen zich kunnen herkennen.

[Anita Wuestenberg]
Anne is het enige blanke meisje in de klas, al haar klasgenootjes hebben een donker gekleurde huidskleur, ook de juf is zwart. Hoewel ze goed met haar groepsgenootjes op kan schieten, voelt ze zich toch een buitenstaander. Ze wil graag bruin worden. Vlot geschreven verhaal met leuke tekeningen waarin een actueel thema op begrijpelijke wijze voor groep 4 behandeld wordt. Korte hoofdstukken, eenregelige zinnen, eenvoudige woorden. De vrolijk gekleurde tekeningen staan boven de tekst, ertussenin of onderaan. Achterin korte informatie over de auteur in eenvoudige taal. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Dolf Verroen

Rudolf Johan (Dolf) Verroen (Delft, 20 november 1928) is een Nederlandse schrijver, criticus en vertaler.

Levensloop

Dolf Verroen studeerde Frans in Den Haag en werkte bij verschillende boekenwinkels en kantoren. Tevens heeft hij als nacht-editor bij Het Vrije Volk gewerkt.

Verroen schreef zijn eerste boek al toen hij net veertien jaar was: Het boek van Jan-Kees, dat wel pas uitgegeven zou worden in 1958. Het eerste boek van hem dat gepubliceerd werd, was een bundel gedichten In los verband met tekeningen van Miep de Leeuwe en Willy Rieser (1955). In 1956 volgde Van eeuwigheid tot amen, een novelle die met Het zwarte licht van Harry Mulisch genomineerd werd voor de Stadprijs van Amsterdam. Daarna volgden enkele romans en de verhalenbundel Onderdak.

In de periode daarna hield hij zich voornamelijk bezig met vertaalwerk. Hij vertaalde o.a. Mirjam het monster, een kinderboek va…Lees verder op Wikipedia