Boek
Nederlands

Ik wil een step

Dolf Verroen (auteur), Guida Joseph (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jasper vindt de winkel van zijn vader stom; hij wil later wielrenner of schaatser worden. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Fietsen
Leesniveau
AVI 5
Titel
Ik wil een step / Dolf Verroen ; met ill. van Guida Joseph
Auteur
Dolf Verroen
Illustrator
Guida Joseph
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2002
32 p. : ill.
ISBN
90-269-9598-9

Besprekingen

Jaspers oma staat achter de kassa van het kruidenierswinkeltje. Ellen, Jaspers bemoeizieke zus, wil later dolgraag achter de kassa staan, maar Jasper vindt het winkeltje vreselijk. Liefst zou hij een beroemde wielrenner of schaatser worden.

Op een dag fietst Jasper veel te snel het schoolplein op en wordt door meester Jan op het matje geroepen. Die dag wordt zijn fiets gestolen... Jaspers opa werkt bij de politie, maar slaagt er niet in om de gestolen fiets te vinden. Op tv ziet Jasper voor 't eerst een step en hij verliest er meteen zijn hart aan... Op kinderdag geeft oma beide kinderen een prachtig cadeau: Ellen krijgt een kassa en Jasper een zilveren step. Later wordt de oude fiets uit het kanaal gevist en opa knapt hem helemaal op. Jasper besluit dat hij zal sparen voor een echte rennersfiets. Oma wint elke stepwedstrijd met Jasper.
Achteraan in het boek staat leuke informatie over de auteur, geschreven op het niveau van de jonge lezers. Ik wil een step is een boe…Lees verder
Jasper vindt de winkel van zijn ouders vreselijk, hij wordt ermee gepest op school. Hij droomt ervan om een beroemde schaatser of wielrenner te worden, maar dan wordt zijn fiets gestolen. Hoewel een eerste leesboekje op AVI-niveau 5 (leeservaring D) heeft schrijver er een boeiend, grappig, maar ook inlevend verhaal van weten te maken. De zinnetjes hebben veel zeggingskracht; vlotte, realistische dialoog. Eenvoudige zinsbouw met enkelvoudige zinnen van gemiddeld 6 woorden, meest een- en tweelettergrepig, enkele drielettergrepige woorden. Elke zin begint op een nieuwe regel; gebruik van hoofdletters en interpunctie; royaal, duidelijk lettertype. De vrolijke pentekeningen in frisse kleuren staan wel tussen, maar los van de tekst. Harde kaft met omslagillustratie (voor en achter) in kleur. Verzorgd en aantrekkelijk leesboekje vanaf ca. 7 jaar.

Over Dolf Verroen

Rudolf Johan (Dolf) Verroen (Delft, 20 november 1928) is een Nederlandse schrijver, criticus en vertaler.

Levensloop

Dolf Verroen studeerde Frans in Den Haag en werkte bij verschillende boekenwinkels en kantoren. Tevens heeft hij als nacht-editor bij Het Vrije Volk gewerkt.

Verroen schreef zijn eerste boek al toen hij net veertien jaar was: Het boek van Jan-Kees, dat wel pas uitgegeven zou worden in 1958. Het eerste boek van hem dat gepubliceerd werd, was een bundel gedichten In los verband met tekeningen van Miep de Leeuwe en Willy Rieser (1955). In 1956 volgde Van eeuwigheid tot amen, een novelle die met Het zwarte licht van Harry Mulisch genomineerd werd voor de Stadprijs van Amsterdam. Daarna volgden enkele romans en de verhalenbundel Onderdak.

In de periode daarna hield hij zich voornamelijk bezig met vertaalwerk. Hij vertaalde o.a. Mirjam het monster, een kinderboek va…Lees verder op Wikipedia