Boek
Nederlands

Verre vrienden en een vlek

Do Van Ranst (auteur)

Verre vrienden en een vlek

In de reeks:
Dina; 5
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wanneer haar ouders besluiten om naar de andere kant van het land te verhuizen, stort Dina's wereld in. Ze is ervan overtuigd dat ze haar beste maatjes Marlowies, Martijn en Senne kwijtraakt. Misschien kan ze via het internet of haar mobieltje nog contact houden met haar verre vrienden. Maar dooft vriendschap met behulp van een scherm en een toetsenbord niet langzaam uit?
Titel
Verre vrienden en een vlek
Auteur
Do Van Ranst
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2010
192 p.
ISBN
9789059083684 (paperback)

Besprekingen

De 12-jarige Dina (ik-figuur) baalt enorm als haar ouders besluiten te verhuizen naar de andere kant van het land. Ze is bang dat ze haar vrienden zal kwijtraken. Als Dina meer mensen leert kennen in de nieuwe buurt, de identieke zusjes Sien en Mien en de knappe Bas, gaat ze zich wat meer thuis voelen. Vooral als haar nieuwe vrienden vragen of ze hun acteerlessen wil geven. Maar dan wordt Mien ernstig ziek. Dina wordt er zo door in beslag genomen dat ze haar oude vrienden even helemaal vergeet. Een ontroerend, goed geschreven verhaal over vriendschap en afscheid nemen, dat ondanks het droevige onderwerp veel humor bevat. Dina's gevoelens zijn erg herkenbaar beschreven. Dit is het vijfde, zelfstandig te lezen boek over Dina. De eerste vier delen verschenen gebundeld onder de titel 'Dit is Dina!' (2008)*. Het lopende verhaal wordt afgewisseld met dagboekfragmenten. Aantrekkelijk omslag met spotvernis. Vanaf ca. 10 jaar.

Dina. Verre vrienden en een vlek

Dina's papa heeft een andere job en daarom verhuizen ze naar de andere kant van het land. Dina's wereld stort in nu ze al haar vrienden moet achterlaten. Gelukkig wordt ze getroost met een  mobieltje zodat ze kan sms'en. Via het internet kan ze ook contact houden. Maar ze heeft al snel het gevoel 'uit het oog, uit het hart'. Haar vrienden zijn immers druk bezig met een nieuwe toneelopvoering. In haar nieuwe dorp denkt Dina nooit vrienden te zullen maken. Ze blijft binnen, maar wordt uiteindelijk door haar mama op verkenning gestuurd. Aanvankelijk blijft Dina koppig en vindt ze dat er niets te beleven valt daarbuiten. Maar langzaamaan leert ze de buurt kennen en vergeet ze zelfs haar oude vrienden af en toe helemaal. Er is Bas, een vreemde jongen, Sien en Mien, de identieke tweeling, Hamid en Sharbat, uit Afghanistan. Het klikt met Sien en Mien, die samen met hun ouders en oom griezelfilms maken. Ze willen nu met Dina, als ervaren toneelspeelster, een nieuwe film draaien over een tweel…Lees verder

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia