Iedereen bleef brood eten

Iedereen bleef brood eten
Besprekingen
Grote oorlog in het klein
Volgend jaar is het een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. In de Vlaamse jeugdliteratuur wordt de herinnering aan 'de grote oorlog' al jaren levendig gehouden. Nu liet ook Do Van Ranst zich door de loopgravenoorlog inspireren, en hij leverde een vuistdikke roman af die hoge verwachtingen wekt. Qua opzet en ambitie doetIedereen bleef brood eten denken aanAllemaal willen we de hemel van Els Beerten enKelderkind van Kristien Dieltiens, twee lijvige historische romans waarin verschillende personages afwisselend een deel van het verhaal vertellen. Allebei werden ze terecht bekroond voor hun literaire verdiensten.
Do Van Ranst heeft vooral zijn sporen verdiend met realistische verhalen in een hedendaagse setting. Titels alsMijn vader denkt dat wij levens redden enMoeders zijn gevaarlijk met messen behoren tot de beste jeugdboeken die de laatste jaren in Vlaanderen geschreven zijn. Dat niveau haaltIedereen bleef brood eten helaas niet.
Centraal in het boek staan ee…Lees verder
Auteur Do Van Ranst stelt nieuw jeugdboek voor
Van Ranst (38) stelt vanavond om 20 uur in het Ringtheater zijn nieuw boekIedereen bleef brood eten voor.
'Het is een aangrijpend verhaal over jonge mensen die weggemaaid of verminkt worden door een nietsontziende oorlogsmachine', licht de schrijver toe.
'Voor Uitgeverij De Eenhoorn werkte ik anderhalf jaar lang intensief aanIedereen bleef brood eten, een roman die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog', zegt de auteur, die onder andere de belangrijke Deutsche Jugendliteraturpreis kreeg.
Zijn werk is niet alleen vertaald in het Duits, maar ook in het Deens, Zweeds en Koreaans.
Dit jaar verschijnt de filmSupernova, naar Do's romanMijn vader zegt dat wij levens redden, in een regie van Tamar Van den Dop.
Marita Vermeulen leidt donderdag de boekvoorstelling in. De auteur praat over het schrijf- en researchproces en zijn jeugdtheatergroep OverstekendWild vertolkt een theatrale opluistering.
Iedereen bleef brood eten is fictie voor 1…Lees verder
Twee jonge mensen proberen hun levens vorm te geven in oorlogstijd. In vier grote delen en een uitgebreid slot doet Van Ranst hun verhaal. Nelle hoopt als vrijwilligster in een hospitaal meer zelfstandigheid te verwerven — al is haar aanmelding niet enkel ambitieus van aard. Simon blijft aanvankelijk nadrukkelijk aan de zijlijn staan, en ziet pas gaandeweg in zijn aanmelding als soldaat een kans om de trots van zijn vader voor zich te winnen en te tonen dat hij zijn leven in eigen handen neemt. Er gaat veel aandacht naar liefde en het gebrek daaraan. Met tal van nevenpersonages zet Van Ranst daarvoor de nodige pionnen uit.
In vie…Lees verder