Boek
Nederlands

Iedereen bleef brood eten

Do Van Ranst (auteur)
+1
Iedereen bleef brood eten
×
Iedereen bleef brood eten Iedereen bleef brood eten

Iedereen bleef brood eten

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:

Besprekingen

Grote oorlog in het klein

Volgend jaar is het een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. In de Vlaamse jeugdliteratuur wordt de herinnering aan 'de grote oorlog' al jaren levendig gehouden. Nu liet ook Do Van Ranst zich door de loopgravenoorlog inspireren, en hij leverde een vuistdikke roman af die hoge verwachtingen wekt. Qua opzet en ambitie doetIedereen bleef brood eten denken aanAllemaal willen we de hemel van Els Beerten enKelderkind van Kristien Dieltiens, twee lijvige historische romans waarin verschillende personages afwisselend een deel van het verhaal vertellen. Allebei werden ze terecht bekroond voor hun literaire verdiensten.

Do Van Ranst heeft vooral zijn sporen verdiend met realistische verhalen in een hedendaagse setting. Titels alsMijn vader denkt dat wij levens redden enMoeders zijn gevaarlijk met messen behoren tot de beste jeugdboeken die de laatste jaren in Vlaanderen geschreven zijn. Dat niveau haaltIedereen bleef brood eten helaas niet.

Centraal in het boek staan ee…Lees verder

Auteur Do Van Ranst stelt nieuw jeugdboek voor

Hamme Jeugdauteur Do Van Ranst (38) laat van zich spreken met de uitgave van een nieuwe jeugdroman en de verfilming van een eerder gepubliceerd jeugdboek.

Van Ranst (38) stelt vanavond om 20 uur in het Ringtheater zijn nieuw boekIedereen bleef brood eten voor.

'Het is een aangrijpend verhaal over jonge mensen die weggemaaid of verminkt worden door een nietsontziende oorlogsmachine', licht de schrijver toe.

'Voor Uitgeverij De Eenhoorn werkte ik anderhalf jaar lang intensief aanIedereen bleef brood eten, een roman die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog', zegt de auteur, die onder andere de belangrijke Deutsche Jugendliteraturpreis kreeg.

Zijn werk is niet alleen vertaald in het Duits, maar ook in het Deens, Zweeds en Koreaans.

Dit jaar verschijnt de filmSupernova, naar Do's romanMijn vader zegt dat wij levens redden, in een regie van Tamar Van den Dop.

Marita Vermeulen leidt donderdag de boekvoorstelling in. De auteur praat over het schrijf- en researchproces en zijn jeugdtheatergroep OverstekendWild vertolkt een theatrale opluistering.


Iedereen bleef brood eten is fictie voor 1…Lees verder

Iedereen bleef brood eten speelt zich af in de Westhoek, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor bakkersdochter Nelle en haar vriend Simon is de oorlog aanvankelijk een vaag idee. Hij rukt echter snel op, om al gauw een diepe bres te slaan in hun levens. Dat Van Ranst juist de minder bekende aspecten een hoofdrol toebedeelt, is zeker een verdienste.
Twee jonge mensen proberen hun levens vorm te geven in oorlogstijd. In vier grote delen en een uitgebreid slot doet Van Ranst hun verhaal. Nelle hoopt als vrijwilligster in een hospitaal meer zelfstandigheid te verwerven — al is haar aanmelding niet enkel ambitieus van aard. Simon blijft aanvankelijk nadrukkelijk aan de zijlijn staan, en ziet pas gaandeweg in zijn aanmelding als soldaat een kans om de trots van zijn vader voor zich te winnen en te tonen dat hij zijn leven in eigen handen neemt. Er gaat veel aandacht naar liefde en het gebrek daaraan. Met tal van nevenpersonages zet Van Ranst daarvoor de nodige pionnen uit.
In vie…Lees verder
De prille relatie tussen Nelle en Simon komt tijdens de Eerste Wereldoorlog onder druk te staan als Nelle besluit zich aan te melden als verpleegster aan het front. Simon wil zich afzijdig houden van het geweld, maar neemt toch dienst om zijn vader te tonen dat hij niet laf is. Gedurende de oorlog zien zij elkaar zo nu en dan; Simon veinst zelfs kwalen om naar het hospitaal te mogen waar Nelle werkt. Beiden raken ernstig gewond. Nelle neemt na de oorlog de zorg op zich voor Simon en zijn ouders. De oorlog wordt omschreven in al zijn gruwelijkheid. Het verhaal is opgebouwd uit vijf delen; daarbinnen wisselen hoofdstukken die geschreven zijn in zowel de ik-vorm als de hij/zij-vorm vanuit Nelle en vanuit Simon elkaar af, waardoor de lezer de aangrijpende gebeurtenissen van meer kanten leert kennen. Deze perspectiefwisselingen, maar ook het tijdsverloop, maken dat de lezer wat moeilijk in het verhaal komt. Een ontroerend verhaal over liefde, schuldgevoel en heldendom, voor ervaren lezers …Lees verder

Iedereen bleef brood eten

Ieper, 1914. Als koppeltje van een jaar of twintig kijken Simon en Nelle op een heel verschillende manier tegen de oorlog aan. Simon wil er zo ver mogelijk van verwijderd blijven, Nelle wordt er door aangetrokken. Uiteindelijk bezwijkt Simon onder de druk van zijn vader, die door z’n verbrijzelde arm enkel aan theoretische oorlogsvoering kan doen. En vlucht hij voor zijn moeder, die de kelder niet meer uitkomt. Aan de zijde van zijn heel wat heldhaftigere vriend Kamiel maakt Simon kennis met de waanzin van het leven - en vooral sterven - in de loopgraven. Simon overleeft, fysiek althans. Geestelijk zijn zowel hij als zijn ouders verminkt door de oorlog. Nelle van haar kant ontvlucht haar burgerlijke toekomst en trekt vastberaden als verpleegster naar het front. Om daar geconfronteerd te worden met een eindeloze stroom van doden en verminkten, met een ton van afgezette ledematen die elke dag leeg gekieperd moet worden, met een arts die soldaten een nieuw gezicht probeert te geven, ter …Lees verder

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia